Nattefrost på vej – tænk over dit varmeforbrug og spar penge

25. oktober 2019 Samfund

Efteråret er en drilsk årstid, hvor temperaturen svinger meget, og det understreger de næste dages vejr også ganske fint. Vejret skifter nemlig fra mildt og blæsende til koldt og klart. Og det kan under de rette betingelser nemt give nattefrost i starten af næste uge.

Det fortæller DMI.

Med nattefrost kommer også et øget varmeforbrug og det kan betale sig at tænke sig om, når det kommer til varmeforbrug i hjemmet, både for pengepungen men også for at få et bedre indeklima og spare på CO2 udledningen derhjemme og her får du nogle gode råd med på vejen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rummenes temperaturforskelle

Nogle mennesker kan bedst lide et køligt soveværelse og i køkkenet kan der ofte sagtens skrues ned for varmen. Men det er vigtigt at huske at lukke dørene mellem rum, der har forskellige temperaturer – ellers kan den kølige luft gøre det varme rum fodkoldt.

Hvis du skruer blot én grad ned for varmen i alle rum, vil det give dig mærkbare besparelser på din varmeregning og have betydning for udledningen af CO2 i din bolig. Det er dog vigtigt, at du stadig har en behagelig varme.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skru ned for varmen om natten

Det kan som regel godt betale sig at skrue lidt ekstra ned for varmen om natten. jo længere tid du kan holde en lavere rumtemperatur, jo større bliver varmebesparelsen naturligvis. Som udgangspunkt skal de fleste termostater på radiatoren stå på tre for at give en rumtemperatur på 20-21 grader. En grad derfra og op betyder ca. fem procent højere varmeregning. Hver streg svarer til ca. tre graders temperaturforskel.

Forstå din termostat

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er termostaten på radiatoren der gør arbejdet og sørger for en stabil temperatur i rummet. Termostaten har en føler, som enten er indbygget i håndtaget eller placeret under eller ved siden af radiatoren. Føleren registrerer, når det bliver koldt, og termostaten sørger så for at skrue op for varmen. Når det er blevet varmt nok i rummet, lukker den derefter ned igen. Undgå at skrue på termostaten for ofte, og lad den gøre arbejdet for dig, det giver en stabil og dermed billigere varme til dig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tænd alle radiatorer og udskift de gamle

Den bedste udnyttelse af dine radiatorer får du ved at have alle tændt samtidig. En kold og en brandvarm radiator er dyr i drift, fordi du dermed ikke udnytter varmen i den varme radiator fuldt ud. Lad dine radiatorer hjælpes ad – så udnytter du varmen mest effektivt.

Der kan være rigtig god økonomi i at udskifte gamle termostater. Du bør tjekke om dine termostater virker ordentligt en gang om året. Skru lidt ekstra op, og radiatorerne skal automatisk afgive mere varme. Omvendt skal rummet naturligvis blive koldere, hvis du skruer ned. Tjek og motioner dine termostater et par gange om året og skift de termostater der ikke fungerer længere – så kan du spare en del på varmeregningen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Luft ud ‘for fulde gardiner’

For at få et godt indeklima er det vigtigt at lufte ud ‘for fulde gardiner’ – sørg for gennemtræk ca. fem min. hver dag. På den måde får du frisk luft ind, uden at møbler og vægge bliver kolde. Men husk at lukke for dine radiatorer imens, så termostaterne ikke skruer helt op for varmen.

Fugtig luft er sværere at varme op end tør luft, derfor er det vigtigt for både dit indeklima og varmeøkonomi at du lufter godt ud. Et menneske afgiver i gennemsnit to liter vand i døgnet. Det er derfor ekstra vigtigt at få luftet ud i rum, hvor mennesker opholder sig længere tid ad gangen. For eksempel i soveværelset. I forbindelse med madlavning og bad kommer der ekstra fugt – her er aftræk i køkken og badeværelse en rigtig god idé, men du kan også slutte af med at lufte ud i fem minutter.

Husk, at temperaturen ikke må komme under 14 grader indenfor, hvis du vil undgå fugtproblemer i din bolig.

Du kan få flere gode råd ved at klikke her.

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk
26. oktober 2021 Sønderborg, Frivillige

Mette Ingwersen gav Netværkshuset en musik-oplevelse

26. oktober 2021 Sønderborg

Tirsdag eftermiddag skulle Silas Holst have været gæst ved Netværkshusets arrangement Broager Sparekasse Skansen ved et arrangementet er for alle, der har demens inde på livet. Enten ved selv at være ramt af sygdommen eller ved at være pårørende til en, som er det. Silas Holst er – udover at være danser – ambassadør for […]

Læs mere...