Ny bog: Modstandsbevægelsen i Danmark – bind tre er med flere lokale historier

10. oktober 2019 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Niels-Birger Danielsens 3. bind i den store serie om modstandsbevægelsen i Danmark udkommer i næste uge. Niels-Birger Danielsen kommer i den anledning i Arnold Busck Boghandel i Borgen fredag den 18. oktober fra 15-17, hvor han vil være klar til en snak med interesserede, samt signere bogen.

Der er meget Sønderborg-indhold i bogen, skriver boghandleren.

Den skrækkelige historie om modstandsgruppen, der bestod af en kreds af lærere på Sankt Jørgens Skole er udførligt skildret – også dens afsløring, der skyldtes lærerkollegaen Arne Pedersens forræderi. Det er ham, der er skildret i den lokale forfatter Henning N. Larsens bog ‘Stikkeren – mord uden samvittighed’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også ildkampen på Kollund Strandhotel i februar 1944, hvor to Sønderborg-sabotører – Anker Hansen og Karl Marius Laursen blev dræbt under en Gestapo-aktion – er med. De havde haft deres illegale logi hos Johanne Hansen, på husholdningsskolen i Vollerup, der i dag er vandrerhjem.

Som noget karakteristisk for fremstillingsformen i Modstand er alle disse i og for sig velkendte begivenheder ikke skildret for sig, men bliver tværtimod kapitel for kapitel flettet sammen med udviklingen af modstandskampen i landet som helhed – specielt i en række andre jyske byer.

Artiklen fortsætter under annoncen

En regional hovedperson er Hans Mørup, der var medlem af modstandsbevægelsens regionsledelse. Hans aktiviteter som frihedskæmper fandt sted i Aabenraa, men han havde sin barndom og ungdom i Sønderborg, hvor hans forældres hjem lå på Dybbøl Banke.

 

20. juni 2024 Sport, Sønderborg

11-årige Mads Kraft skal køre med i DM

20. juni 2024 Sport

Den 11-årige Mads Kraft fra Ulkebøl skal i weekenden deltage i DM i gokart, der i år bliver akørt i Ikast, han stiller op i klassen Rotax mini, aldersklassen 10-15 år. Det er et arrangement, hvor der køres både lørdag og søndag, så det bliver en hård weekend. Mads Kraft laver da også fysisk træning […]

Læs mere...