Ny bog: Modstandsbevægelsen i Danmark – bind tre er med flere lokale historier

10. oktober 2019 Kultur

Niels-Birger Danielsens 3. bind i den store serie om modstandsbevægelsen i Danmark udkommer i næste uge. Niels-Birger Danielsen kommer i den anledning i Arnold Busck Boghandel i Borgen fredag den 18. oktober fra 15-17, hvor han vil være klar til en snak med interesserede, samt signere bogen.

Der er meget Sønderborg-indhold i bogen, skriver boghandleren.

Den skrækkelige historie om modstandsgruppen, der bestod af en kreds af lærere på Sankt Jørgens Skole er udførligt skildret – også dens afsløring, der skyldtes lærerkollegaen Arne Pedersens forræderi. Det er ham, der er skildret i den lokale forfatter Henning N. Larsens bog ‘Stikkeren – mord uden samvittighed’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også ildkampen på Kollund Strandhotel i februar 1944, hvor to Sønderborg-sabotører – Anker Hansen og Karl Marius Laursen blev dræbt under en Gestapo-aktion – er med. De havde haft deres illegale logi hos Johanne Hansen, på husholdningsskolen i Vollerup, der i dag er vandrerhjem.

Som noget karakteristisk for fremstillingsformen i Modstand er alle disse i og for sig velkendte begivenheder ikke skildret for sig, men bliver tværtimod kapitel for kapitel flettet sammen med udviklingen af modstandskampen i landet som helhed – specielt i en række andre jyske byer.

Artiklen fortsætter under annoncen

En regional hovedperson er Hans Mørup, der var medlem af modstandsbevægelsens regionsledelse. Hans aktiviteter som frihedskæmper fandt sted i Aabenraa, men han havde sin barndom og ungdom i Sønderborg, hvor hans forældres hjem lå på Dybbøl Banke.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
2. oktober 2022 Sport, Erhverv, Sønderborg

Nye spillerdragter til Dybbøl IU fodboldklub U9 hold fra Sydbank

2. oktober 2022 Sport

Sydbank støtter over 300 små og store foreninger og forbund over hele landet – lige fra de helt små, lokale klubber til de store professionelle regionale og nationale flagskibe og senest, har det lokale U9 hold fra Dybbøl IU fodboldklub fået et spilledragt-sponsorat fra Sydbank i Sønderborg. ”Vi er rigtig glade for, og stolte over, […]

Læs mere...