Ny bog: Modstandsbevægelsen i Danmark – bind tre er med flere lokale historier

10. oktober 2019 Kultur

Niels-Birger Danielsens 3. bind i den store serie om modstandsbevægelsen i Danmark udkommer i næste uge. Niels-Birger Danielsen kommer i den anledning i Arnold Busck Boghandel i Borgen fredag den 18. oktober fra 15-17, hvor han vil være klar til en snak med interesserede, samt signere bogen.

Der er meget Sønderborg-indhold i bogen, skriver boghandleren.

Den skrækkelige historie om modstandsgruppen, der bestod af en kreds af lærere på Sankt Jørgens Skole er udførligt skildret – også dens afsløring, der skyldtes lærerkollegaen Arne Pedersens forræderi. Det er ham, der er skildret i den lokale forfatter Henning N. Larsens bog ‘Stikkeren – mord uden samvittighed’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også ildkampen på Kollund Strandhotel i februar 1944, hvor to Sønderborg-sabotører – Anker Hansen og Karl Marius Laursen blev dræbt under en Gestapo-aktion – er med. De havde haft deres illegale logi hos Johanne Hansen, på husholdningsskolen i Vollerup, der i dag er vandrerhjem.

Som noget karakteristisk for fremstillingsformen i Modstand er alle disse i og for sig velkendte begivenheder ikke skildret for sig, men bliver tværtimod kapitel for kapitel flettet sammen med udviklingen af modstandskampen i landet som helhed – specielt i en række andre jyske byer.

Artiklen fortsætter under annoncen

En regional hovedperson er Hans Mørup, der var medlem af modstandsbevægelsens regionsledelse. Hans aktiviteter som frihedskæmper fandt sted i Aabenraa, men han havde sin barndom og ungdom i Sønderborg, hvor hans forældres hjem lå på Dybbøl Banke.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. august 2021 Erhverv, Sønderborg

Plantorama inviterer til fødselsdag

4. august 2021 Erhverv

Søndag den 15. august byder Plantorama i Center Øst på Corona-forsinket sensommerfødselsdag med rundstykker, kage og gode tilbud i hele centeret – og alle er naturligvis inviteret. ”Vi har ventet længe på at kunne fejre denne fødselsdag, og derfor er jeg helt sikker på, at det bliver et brag af en fest her i centeret, […]

Læs mere...