Odd Fellow-logen hørte borgmesteren fortælle om Touren

26. april 2022 Tour de France Skrevet af: Ole Kæhler

Mandag aften var borgmester Erik Lauritzen inviteret på besøg i broderloge nr. 48 Hertha, som er Sønderjyllands ældste Odd Fellow Loge.

“Det er sådan, at vi inviterer en gæst til at komme og holde et oplæg. Det sker et par gange om året”, siger logemedlem Poul Werge til SønderborgNYT. Og borgmesteren kommer til at stå i rækken af oplægsholdere sammen med eksempelvis dronningens cermonimester.

“Det er jo dejligt at kunne sig til kommende oplægsholdere, at de kommer i fornemt selskab”, siger han og tilføjer, at når der er oplæg, så kan logebrødrene invitere deres ægtefæller og også gæster.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgmester Erik Lauritzen skulle holde et oplæg om Tour de France, verdens største cykelløb som kommer tættere og tættere på.

“Tour de France – det bliver kæmpestort – og det ved vores folk i forvaltningerne, som har forrygende travlt. Der kan komme op til 75.000 tilskuere, der kommer 170 cykelryttere, 150 karavanebiler, 300 pressefolk plus det løse og så er der 450 frivillige”, sagde Erik Lauritzen til logebrødrene.

“Der kommer også tre helikoptere, 60 motorcykler og 20 holdbusser”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgmesteren fortæller videre, at kommunen har gjort en indsats for at blive en del af Touren af flere grunde.

“En af grundene er, at vi har kæmpet mod en kedelig befolkningsudvikling, hvor vi blev færre og færre. Nu ser det endelig ud til, at vi har bremset afviklingen. Vi ved, at hvis folk skal have lyst til at flytte hertil – og også blive boende – så skal der være gode boliger, job, uddannelser, et godt handelsliv og det skal være spændende at være her”.

For år tilbage forsøgte Sønderborg at blive Europæisk Kulturhovedstad.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det blev vi ikke, men der kom rigtig mange visioner ud af processen”.

“I 2017 havde vi Spejderlejren og vi fik mange skældud for at bruge 30 millioner i forbindelse med den. Men det var et signal om, at vi vil rage op i landskabet”, sagde borgmesteren, så da vi i 2014 blev kontaktet og spurgt, om vi ville være med, hvis det lykkedes at få Tour de France til Danmark, sagde vi ja.

“Vi er så heldige, at vi har en lufthavn, om ikke ligger alt for langt væk fra Frankrig og derfor var det realistisk at håbe på, at Tour-ledelsen ville sige ja til at starte Touren i Danmark”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er selvfølgelig stort at være en del af Tour de France – og Erik Lauritzen var ikke i tvivl om, at Sønderborg kan løfte opgaven.

“Vi er jævnligt målby for PostNord Danmark Rundt og med hjælp fra Jesper Schack fik vi lavet en Tour-rute, der viser det bedste af Sønderborg frem”.

Adgangsbilletten til at blive en del af Tour de France var 10 millioner kroner.

“Det var prisen og hertil kommer de lokale udgifter, som løber op i yderlige 10 millioner kroner. Desuden kostede udskydelsen, som skyldtes EM i fodbold og Corona, yderligere en million. De 21 millioner er inklusiv oprydning og alt, der har med Tour-arrangementet at gøre”, sagde borgmesteren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nogle vil mene, det er mange penge, som kunne være brugt bedre.

“Vi kunne også have brugt de mange millioner, som vi investerede i byggeri til flere uddannelser i Alsion, til noget andet. Pengene, som vi brugte på Strandpromenaden kunne vi også have brugt anderledes”.

Borgmesteren håber, at både lokale og turister vil gøre Tour de France til en kæmpe fest.

“Og vi kan glæde os over, at vi i Sønderborg kan få tingene til at ske, at der er noget at snakke om, når Sønderborg bliver nævnt”.

Du kan SE BILLEDER HER.