På med kondomet, Sønderborg!

25. august 2016 Samfund

I 2015 blev der samlet set registreret ikke mindre end 31.692 tilfælde af klamydia i Danmark og dermed er 2015 det år, hvor der er blevet registreret flest tilfælde nogensinde. Det viser nye tal fra Sundhedsministeriet.

graf_2015n

Klik på billedet for at se større graf. Kilde: Sundhedsstyrelsen

Artiklen fortsætter under annoncen

Også i Sønderborgborg er der fortsat mange registrerede tilfælde af klamydia. Blandt de 15-29-årige i kommunen blev der i 2015 registreret 21 tilfælde af klamydia ud af hver 1000 i aldersgruppen.

Tallet er på niveau med 2013 og 2014 og noget tyder på, at sønderborgenserne har været rimeligt gode til at huske kondomet over de seneste par år, hvor antallet af registrerede klamydia tilfælde har ligget stabilt siden 2013.

Klamydia er en sygdom, der primært optræder blandt unge i alderen 15–29 år. Det er i den aldersgruppe 85 procent af alle registrerede klamydia-tilfælde er fundet blandt både mænd og kvinder.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Sønderborg Kommune er det specielt de 20-24-årige, der stikker af. Her er der registreret 29 tilfælde af klamydia ud af hver 1000 i aldersgruppen.

”Oversigten viser tydeligt, at klamydia stadig er en meget udbredt sygdom, og at der fortsat er behov for en forebyggende indsats, som har fokus på kondombrug, test og behandling for klamydia samt opsporing af eventuelle smittede partnere.  Når de fleste tilfælde af klamydia optræder uden symptomer, er det vigtigt, at man bliver testet, hvis man har udsat sig selv for smitterisiko ved at have ubeskyttet sex med en ny partner”, siger Niels Sandø, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Klik på billedet for at se større graf. Kilde: Sundhedsstyrelsen

Klik på billedet for at se større graf. Kilde: Sundhedsstyrelsen

At klamydia skal tages alvorligt, viser oversigten over, hvad ubehandlet klamydia kan medføre:

Artiklen fortsætter under annoncen

  • Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed
  • Graviditet uden for livmoderen
  • Kroniske underlivssmerter hos kvinder
  • Betændelse i bitestikler blandt mænd

Så har du haft ubeskyttet sex eller har du mistanke om, at du kan være blevet smittet med klamydia, så er det altid en god idé at blive testet – og så huske kondom!

 

Du kan finde mere information om klamydia her.

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk