Peter Mads Clausen fra Elsmark fylder rundt

6. september 2019 Erhverv

I dag ,fredag, er det 70 år siden Peter Mads Clausen kom til verden i Elsmark på Nordals, hvor forældrene, Bitten og Mads Clausen boede. Og Elsmark var et rigtigt dejligt sted at være barn, fordi der var masser af dejlig natur at lege i og der var også andre børn i området.

“Elsmark er en lille landsby, et dejligt sted, hvor der altid var nogen at lege med”, siger Peter Mads Clausen til SønderborgNYT.

Han fortæller at de legede i skoven og dalene. Senere tog han turen til Havnbjerg Skole på cykel.

Artiklen fortsætter under annoncen

Finder sin hustru

Det var i skoletiden Peter Mads Clausen mødte sin hustru, Anne-Dorthe.

“Jeg var 11 år og havde en skolekæreste og det var selvfølgelig meget hemmeligt. Vi sendte hinanden små sedler og Anne-Dorthe var postbudet mellem os. Det førte til, at jeg fik postbudet i stedet og det er jeg rigtig glad for”, siger Peter Mads Clausen, der foreløbig har delt 59 år med ‘postbudet’.

Ville køre racerbil

Det vil være forkert at tro, det var en selvfølge, at Peter Mads Clausen skulle følge et spor, der sendte ham direkte ind i et godt job i familievirksomheden, Danfoss.

Artiklen fortsætter under annoncen

Peter Mads Clausen ville rigtigt gerne have været Formel1-kører, men han oplevede alligevel at blive sendt i arbejde på Danfoss som helt ung.

“Min mor sendte mig på arbejde i fabrikken i 14 dage, fordi jeg skulle tjene til en bøde, som jeg havde fået, fordi jeg kørte på ulovlig knallert”, siger Peter Mads Clausen. Bitten Clausen lagde ud for sønnens bøde, men hun ville ikke betale den. De penge måtte han selv tjene.

Teknikum i Sønderborg

Peter Mads Clausen kom ind på ingeniørstudiet i Aarhus, men da han blev ramt af en bilulykke fik det ende.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg blev lammet fra halsen og ned – og var indlagt i Hornbæk i et halvt år til genoptræning”, siger Peter Mads Clausen.

Fra genoptræningen gik turen til Nordals.

“På Teknikum i Sønderborg blev der pludseligt sat et stort bord ind i klassen og vi fik at vide, at Peter skulle begynde hos os på ingeniøruddannelsen”, siger Bent Jensen, som i dag er LINAK-ejer.

Når Peter Mads Clausen skulle bruge et stort bord, så var der en god forklaring.

“Det var bestemt ikke, fordi han var fra Danfoss-familien, men fordi han skulle have sin taske liggende på bordet. Ellers kunne han ikke få sine ting ud”, siger Bent Jensen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter en tid begyndte Bent Jensen og Peter Mads Clausen at køre sammen mellem Nordals og Sønderborg.

“Vi havde mange gode snakke og kom til at kende hinanden rigtigt godt. Det venskab har vi stadig og nu bor vi også i samme bygning. Peter ville bo øverst og det er fint nok”, siger Bent Jensen.

Selvom de to nære venner bor tæt, så render de ikke hinanden på dørene.

“Men vi har en rødvinsklub, vi tager på ferier og mange andre ting. Vi kan også sidde i sofaen og være stille sammen, måske sove lidt og det er helt i orden”, siger Bent Jensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bitten & Mads Clausens Fond

Den kæmpestore pengetank, Bitten & Mads Clausens Fond, har på ingen måde glemt Als.

Formanden for fonden er Peter Mads Clausen og han har virkeligt gjort sit til, at der er masser af udvikling i Sønderborg-området.

“Hvis ikke fonden var gået ind i Frank Gehry-projektet, så havde havnen i dag været et kig på grusstakke og gamle olietanke”, siger Peter Mads Clausen og fortsætter:

“Vi satser også på Ferieresort Nordals sammen med LINAK og det gør vi blandt andet, fordi vi trænger til,. der sker noget på Nordals, så området ikke tørrer ud”.

Placeringen af ferieresortet er sket med stor omtanke.

“Det er et herligt område, hvor jeg i mine helt unge år kørte rigtigt meget i biler og på hurtige knallerter. Nok  lidt tidligere i bil end man må”, siger Peter Mads Clausen, som kender hver eneste lille bakke.

Peter Mads Clausen har altid været et udendørsmenneske og det har ulykken ikke sat en stopper for.

“Jeg kommer stadig langt omkring – og nok også lidt længere end min hustru synes om. Kørestolen er jo med batteri”, siger han.

Du får hvad du ser

Peter Mads Clausen er meget vellidt, hvor han end færdes og det skyldes den måde, han er på.

“Det er altid dejligt at være sammen med Peter. Han er altid meget ligefrem og kan li’ at snakke med mennesker”, siger Bent Jensen, der aldrig har bemærket, at Peter Mads Clausens stamtræ har gjort ham til noget helt særligt.

Det samme siger direktør Per Have fra Bitten & Mads Clausens Fond.

“Når du er sammen med Peter, så får du, hvad du ser. Et ualmindeligt behageligt menneske, som det er rigtigt dejligt at være sammen med”.

Og det er ikke blot de helt store million-projekter, der interesserer Peter Mads Clausen.

“Når en forening mangler 15.000 kroner til et eller andet, så er det mange penge for dem. Men vi hjælper gerne”, siger Peter Mads Clausen.

I Bitten & Mads Clausens Fond er det sådan, at når der investeres eller gives bidrag til andre, så skal det i sidste ende gavne Danfoss.

“Det er godt for Danfoss, at Sønderborg-området er rigt på kultur, fordi det gør jo, at kommende medarbejdere gerne vil flytte hertil og de, der er her, vil gerne blive. Og når vi hjælper i foreninger, så er det fordi vores medarbejdere skal have mulighed for at godt fritidsliv”, siger Per Have.

Hotel Alsik er fyldt med alt, hvad hjertet kan begære af Danfoss-teknologi, som kan vises til kommende kunder fra hele verden – og når der er brugt penge på Center for Industriel Electronic i Alsion, så betyder det flere medarbejdere til både Danfoss og LINAK, der også har investeret i uddannelsen af fremtidens dygtige, unge mennesker. Danfoss og LINAK har også investeret penge i Borgen.

Størst af alt

“Det er selvfølgelig dejligt at have været med til at gøre rigtigt meget godt for vores område, men det er ikke det, jeg er mest stolt af”, siger Peter Mads Clausen og tilføjer, at det jo er pengene i fonden, som gør det muligt at udrette store ting.

“Men jeg er rigtigt stolt af vores børn, Christina og Mads Peter, der er nået så langt med deres uddannelser, at de har rigtigt gode positioner i Danfoss. Ja, det er det største for mig og dem er jeg stolt af. Det er rigtigt flot”.

Og dermed er det også sagt, at i Danfoss stryger man ikke til tops på navnet alene.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. juli 2021 Erhverv, Sønderborg

Christina Folkenæs har genåbnet La Fromagerie

27. juli 2021 Erhverv

Tirsdag står Christina Folkenæs for første gang bag disken i La Fromagerie i Perlegade i Sønderborg – og det betyder, at det igen er muligt at købe mange forskellige slags oste. “Vi har et pænt stort udvalg af spændende oste og jeg har sat mig ind i, hvad det er for nogle, så kunderne kan […]

Læs mere...