Politikere mødes på Himmark Strand

4. december 2020 Politik

Inden længe skal finansloven falde på plads. Her kæmper SF for at afsætte 750 millioner kroner over tre år og de skal dække fase 1 af oprydningen efter de store generationsforureninger. Himmark Strand er – sammen med flere af forureningerne efter Grindstedværket og Kærgård Klitplantage – prioriteret øverst på listen over grunde, som regionerne kan tage fat på, så snart der er penge til det.

“Her i Region Syddanmark har vi flere af de allerværste forureninger. Vi kan ikke tillade os at lade de næste generationer rydde op efter dem. Derfor er det afgørende at vi nu sætter penge af til at komme i gang med oprydningen”, siger SFs Karina Lorentzen Dehnhardt, ordfører for landdistrikter i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun besøger fredag – sammen med den lokale byrådskandidat, Jørgen Jørgensen og Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen med flere – forureningen ved Himmark Strand.

Regeringen og støttepartierne skrev ind i forståelsespapiret, at generationsforureningerne skulle ryddes op. Lige inden sommer fik SF og Venstre et enigt folketing – med opbakning fra regeringen – aftalt, at arbejdet skal sættes i gang hurtigt muligt.

“Aftalen er på plads. Så lad os få afsat pengene til at få ryddet op ved Himmark Strand”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det glæder SF’s lokale formand og byrådskandidat, Jørgen Jørgensen.

“Det er vigtigt for vores lokalsamfund, at vi får ryddet helt op. SF har altid lokalt kæmpet for at passe på naturen og for et giftfrit miljø. Børn på Als skal ikke vokse op på en ø med en giftig losseplads ved deres badestrande, så vi skal skubber på for at SF’erne på Christiansborg får sikret pengene i årets finanslov”, forklarer han.

Sidste år stod alvoren af forureningen klar, hvor undersøgelser viste, at kraftig forurening med det kræftfremkaldende stof vinylklorid udgør en stor trussel for havet ud for stranden. Forureningen stammer fra lossepladsen ved Himmark Strand, hvor Danfoss med myndighedernes tilladelse i perioden 1950-1967 deponerede affald fra virksomhedens produktion.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er alvorligt, og det er derfor afgørende at vi handler nu”, siger Karina Lorentzen, folketingsmedlem for SF i Sydjyllands Storkreds.

Danfoss har af egen drift valgt at bidrage økonomisk til oprensningen – et løfte de fortsat holder fast i. Oprydningen ved Himmark Strand bidrager dog ikke kun til en bedre fremtid for miljøet, men også til den grønne kickstart af økonomien efter Coronakrisen.

“Oprydningen ved Himmark Strand vil skabe arbejdspladser, der bidrager til den grønne kickstart af økonomien efter krisen. Samtidig er der overalt i verden problemer med gamle giftdepoter. Løsningerne er udviklet i Danmark og teknologierne i oprydningen kan derfor eksporteres. Vi skal altså kort sagt bare i gang”, siger folketingspolitikeren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den økonomiske støtte til de store forureninger, vil ikke kun løse forureningerne det pågældende sted, men også bidrage til oprensning af de tusindevis af mindre forureninger, som truer vores miljø og vores grundvand over hele landet. Oprydningen af de store generationsforureninger frigiver nemlig ressourcer i regionernes budgetter, så de kan gøre noget ved de øvrige mindre forureninger.

“En region, som vores, har haft hænderne fulde med de enorme forureninger, som desværre ligger i vores område. Når Staten overtager regningen for dem, så får vi langt om længe økonomisk mulighed for at komme til bunds i nogle af vores andre forureninger, som jo også er bekymrende i forhold til grundvand og miljø”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
2. februar 2023 Kultur, Sønderborg

LGBTQ+ satte Sønderborg på Europakortet

2. februar 2023 Kultur

LGBTQ+ Sønderborgs Pride Week er blevet optaget i Spatacus Magasin, som er et af de største magasiner for homoseksuelle. Bladet udkommer fire gange årligt i europæiske lande syd for Danmark, oplyser LGBTQ Sønderborg, der på den måde har fået Sønderborg på Europakortet. Desuden er priden også at finde på deres hjemmeside.

Læs mere...