Polske juletræsarbejdere på Als fik 15 kroner i timen

20. december 2014 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

15 kroner. Så lav var timelønnen for polsk arbejdskraft, der op til årets jul har arbejdet med juletræer i Sønderjylland. Ud over timelønnen blev der udbetalt diæter for, hvad der svarer til knap 39 kroner i timen. Dermed var betalingen i alt knap 54 kroner i timen for arbejdet hos Gartneriet Als på Als i Sønderjylland.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det fremgår af en kopi af den polske kvinde Larysa Klejnowskas lønseddel, som Fagbladet 3F er i besiddelse af. Kvindens ansættelseskontrakt bekræfter timelønnen.

Hos Den Grønne Gruppe i 3F siger forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen:

“Det er fuldstændigt absurd at lønne folk i Danmark med helt ned til 15 kroner i timen. Det er vanvittigt”.jul
Artiklen fortsætter under annoncen

Artiklen fortsætter under annoncen

Artiklen fortsætter under annoncen

Fagbladet 3F har forelagt lønbetalingen for ejeren af Gartneriet Als i Hundslev ved Augustenborg, Hans Thomsen, der har skrevet under på, at hans virksomhed følger overenskomsten på området.

Gartneriejeren oplyser, at han har lavet en entrepriseaftale med Baltic Workforce, og at han er ”dybt uforstående” over for betalingen på i alt knap 54 kroner i timen fra vikarbureauet:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er uacceptabelt. Det vil jeg ikke blandes ind i. Jeg har ikke noget med det at gøre andet end, at jeg har lavet en entrepriseaftale. I er nødt til at gå videre til Baltic”, siger Hans Thomsen.

Baltic Workforce

Gartneriejeren oplyser, at han har betalt en fast pris til Baltic Workforce for polakkernes arbejde i en måneds tid. Gartneriets betaling til vikarbureauet er fastsat ud fra, hvad det ville koste at hyre medarbejdere til overenskomstmæssig løn, oplyser Hans Thomsen. Gartneriejeren har ikke over for Fagbladet 3F fremlagt sin entreprisekontrakt med Baltic Workforce.

Klik på logoet og se Baltic Workforce tilbud til arbejdsgivere.

Klik på logoet og se Baltic Workforce tilbud til arbejdsgivere.

Troels Troelsen, der siden 20. oktober 2014 har været registreret som direktør for Baltic Workforce, oplyser, at han ”ingen kommentarer” har til timelønnen på 15 kroner.
Troels Troelsen oplyser, at han kun har været direktør for Baltic Workforce midlertidigt, og at han stoppede ”for et par uger siden”. Han ønsker ikke at oplyse, hvem hans efterfølger er.

Ifølge erhvervsdatabasen Biq er Troels Troelsen fortsat direktør for otte selskaber, hvoraf flere af selskaberne som Baltic Workforce og Admin er kendt for massiv underbetaling af østeuropæisk arbejdskraft.
Derudover er Troels Troelsen lektor hos Copenhagen Business School, CBS, og kendt som ekspert inden for sportsøkonomi.

Underbetaling er ikke nyt

Avisen.dk skrev i januar 2013, at Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen langt fra er begejstret for vikarbureauer, der tilbyder overenskomstdækkede danske virksomheder arbejdskraft helt ned til 80 kroner i timen.

“Desværre er der arbejdsgivere – både danske og udenlandske – som synes, at det er i orden at betale en løn, som ligger langt under det sædvandlige danske lønniveau, og som dermed trykker lønnen,” skriver hun som reaktion på en henvendelse fra partifællen Bjarne Laustsen.

Anledningen er vikarfirmaet Baltic Workforce, der i en omfattende kampagne vendt mod arbejdsgivere inden for landbrug, industri, byggeri og skovbrug, tilbyder vikarer til overenskomstdækkede virksomheder til timelønninger langt under overenskomstniveau.