ProjectZero viser vejen til vækst og flere job

31. januar 2017 Erhverv

Flere års arbejde med at skabe klimarigtig omstilling i Sønderborg giver gevinst: Lokale virksomheder har opbygget kompetencer, der efterspørges langt udenfor området. Formanden for Danmarks største fagforbund, 3F, karakteriserer sammen med SDU-forsker Sønderborgs ProjectZero-omstilling som vækstmotor.

Sønderborgs politikere bakker op om at høste vækst- og jobmulighederne, skriver ProjectZero i en pressemeddelelse.

Indsatsen for at gøre Sønderborg-området CO2-neutral i 2029 styrker virksomhedernes kompetencer og klimaløsninger til erhverv, borgere, skoler m.v.Sønderborg-demonstratoriet bliver dermed et springbræt til kunder i resten af verden og bidrager til vækst og arbejdspladser.

Artiklen fortsætter under annoncen

AT Solar er klar til springet

Uden Sønderborgs fokus på grønne løsninger var vi ikke vokset til det, vi er i dag, hvor vi har mange kunder i resten af Danmark. Og i 2017 står vi med en række muligheder internationalt, i blandt andet Iran og Vietnam er der interesse for de løsninger, som AT Solar kan tilbyde, siger Nicolai Andresen, direktør i AT Solar – en af Sønderborgs mange vækstvirksomheder.

Han forventer ligeledes at skulle bruge flere medarbejdere i takt med den stigende efterspørgsel efter solcelleanlæg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Danfoss bruger demonstratoriet

Landsdelens største virksomhed Danfoss fremhæver også Sønderborgs indsats som meget vigtig. For eksempel vil det kommende Alsik hotel på Sønderborg havnefront kunne virke som

”demonstratorium” for en række af Danfoss’ energirigtige løsninger.

”Vi kan i nærområdet vise vore kunder, hvad Danfoss’ teknologier kan på energi- og klimaområdet. Det er meget vigtigt, at vi kan vise gæsterne, hvordan løsningerne fungerer i praksis. At tage gæster og kunder med til Alsik, SuperBrugsen i Høruphav, ZERO+ huset, SaltPower og geotermi-anlægget viser, at det kan lade sig gøre,” siger Flemming Lynge Nielsen, sustainability director i Danfoss.

Artiklen fortsætter under annoncen

DEM & Esbensen får åbnet nye vækstdøre

Også andre lokale virksomheder, som konsulentvirksomheden Dansk Energimanagement & Esbensen, fremhæver Sønderborgs betydning for deres udvikling.

”ProjectZero har haft en væsentlig betydning for udbredelsen af vores virksomheds kompetencer indenfor energirigtigt design af bygninger, såvel nybyggeri som renovering,” siger Torben Esbensen fra Dansk Energimanagement & Esbensen.

Han fremhæver, at indsatsen har skabt arbejde til flere ingeniører på kontoret i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Grøn indsats giver vækst

Ifølge Svend Hollensen, lektor på SDU, viser disse tre eksempler, hvad Sønderborgs indsats for klimaet har betydet for det lokale erhvervsliv.

Mange lokale virksomheder er dygtige til at arbejde med energieffektive løsninger. Især virksomheder i det øvrige land er klar over, hvad ProjectZero har præsteret sammen med Sønderborg-områdets virksomheder. Og det er med til at skabe efterspørgsel efter det, Sønderborg-virksomhederne kan levere,” siger Svend Hollensen, lektor ved SDU.

Artiklen fortsætter under annoncen

3F bakker op om vækst og grønne jobs

Hans analyse får blandt andet støtte fra Per Christensen, forbundsformand for landets største fagforbund, 3F:

“Omstillingen til klimarigtige løsninger er en god forretning for alle. Samarbejdet mellem ProjectZero og erhvervslivet har vist sig at skabe vækst og arbejdspladser ved at gøre boligejere og virksomheder opmærksomme på de gevinster, der er at hente ved at gå over til grønne løsninger.”

Ifølge Per Christensen giver det god mening, at virksomheder i Sønderborg gennem grønne initiativer oparbejder en lang række kompetencer, som der også er efterspørgsel efter uden for kommunen. Og det kan være med til at skabe endnu flere arbejdspladser i og omkring Sønderborg, mener han.

“Men det kræver en ekstra indsats at udbrede kendskabet til ProjectZero-tænkningen, så også byer uden for det sydjyske bliver motiveret til omstilling og får kendskab til de kompetencer, som Sønderborg-virksomheder har inden for energirigtige løsninger,” mener Svend Hollensen.

”Som brand er ProjectZero kendt blandt almindelige mennesker i vores del af landet, men det kræver en ekstra indsats at udbrede kendskabet til for eksempel boligejere i resten af Danmark,” siger forskeren.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
29. november 2021 Samfund, Sønderborg

Borgerblikket – nu kan du følge dine Jobcentersager

29. november 2021 Samfund

For et år siden har kommunerne givet borgerne adgang til egne data på otte udvalgte sagsområder i det tilbud, der hedder Borgerblikket. Nu skydes anden etape i gang så man som borger nemt og hurtigt kan se udvalgte data om sine sager og indsatser på borger.dk. Anden etape går i luften den 1. december og […]

Læs mere...