Dansk Industri forudser, at i 2025 vil industrien i Syddanmark mangle 7.100 faglærte. Det er især inden for fagretningen “Strøm og elektronik”, der kommer til at mangle fagligt dygtige medarbejdere.
Samtidig er der i Sønderborg mange unge flygtninge, som gerne vil integreres og har interesse og talent inden for det tekniske område.
Det er derfor en oplagt mulighed at tage udgangspunkt i virksomhedernes kommende behov og samtidig bruge disse unge menneskers talenter og guide dem til at tage en teknisk uddannelse, hvor muligheden for job er meget stor i fremtiden, skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.
Derfor har Integrationscentret med deltagelse af nogle af områdets virksomheder, taget initiativ til en brancherettet indsats “Fra flygtning til faglært”, som gennem en fokuseret indsats skal gøre 12-16 flygtninge til lærlinge med hovedvægten lagt på fagene industritekniker, automatiktekniker samt elektronikfagtekniker.
Sammen med virksomhederne har Integrationscentret screenet, testet og udvalgt 16 kandidater til projektet. De er blevet testet i sprog og matematik og har gennemgået en team- og personlighedstest. De har desuden været igennem seks uger intensivt sprog- og matematikforløb på VUC Syd og et praktikforberedelseskursus.
Jan Prokopek Jensen, formand for arbejdsmarkedsudvalget, ser rigtig mange gode perspektiver i projekt “Fra flygtning til faglært”.
”Virksomhederne har brug for faglært arbejdskraft og vi har mange unge og kompetente flygtninge, der rigtig gerne vil have en god uddannelse, så de kan få et godt job. Det er godt for integrationen, og det er godt for virksomhederne”, siger Jan Prokopek Jensen.