Prostatakræft: Billedudstilling på sygehuset – 12 mænd står frem

2. maj 2018 Samfund

Fra den 7. maj kan man på Sønderborg Sygehus se fotoudstillingen ”12 mænd står frem”. Tallet 12 afspejler det antal mænd, som hver dag bliver diagnosticeret med prostatakræft i Danmark. Udstillingen giver et sjældent og unikt indblik i livet som kræftramt. For selvom prostatakræft har betydelige konsekvenser for mændenes liv, så er der for de fleste et liv efter diagnosen.

”Udstillingen kan forhåbentlig skabe opmærksomhed og lyst til at tale om prostatakræft. Selvom prostatakræft er den hyppigste kræftform blandt mænd, så tales og skrives der ikke meget om prostatakræft. Hverken blandt de diagnosticerede, i deres omgangskreds eller i det offentlige rum. Vi ved imidlertid, at livet med prostatakræft og dets konsekvenser er nemmere at tackle, når man har mulighed for at dele sine bekymringer og udfordringer med andre. Samtalen er derfor afgørende”, siger regionsformand Hedvig M. Larsen fra prostatakræftforeningen PROPA i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udstillingen handler om at stå frem – og stå ved sin sygdom. De 12 portrætter og fortællinger viser både alvor og skrøbelighed, men også styrke, nærvær, maskulinitet og en glæde over livet. Udstillingen i Sønderborg er en del af landsdækkende turne, der varer året ud.

Fire internationalt anerkendte fotografer har midt i deres travle hverdag valgt at bidrage til udstillingen. Fotograferne Jan Grarup, Claus Bjørn Larsen, Piet Simonsen og Per Dreyer har frit fortolket den fotografiske portrætgenre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Resultatet er fire vidt forskellige billedserier.

Tabuer omkring sygdommen

”Prostatakræft er en tabuiseret sygdom, fordi den kan have en stor påvirkning af mandens seksualitet og dermed identitet. Identitet og følelser er som bekendt svære samtaleemner for de fleste mænd, for slet ikke at tale om mænd i sygdommens aldersgruppe, der er blandt de mindst åbne over for omverdenen i det hele taget. Derfor kan jeg heller ikke takke vores 12 deltagende mænd nok for deres mod og åbenhed over for projektet”, siger Hedvig M. Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Flere af mændene lader sig dog ikke slå ud af deres ændrede livssituation, men finder nye løsninger for samvær. Alle er taknemmelige for livet efter behandlingen mod prostatakræft, som trods alt har betydet, at de kan have flere år sammen med familien.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. oktober 2023 Kultur, Sønderborg

Oplev nattestemning som i 1864 på Dybbøl Banke

4. oktober 2023 Kultur

Natten sænker sig over slagmarken, og alt er tyst som i graven. I skanser og løbegrave kryber de trætte soldater sammen, men officererne sørger for, at vagten ikke sover. For i ly af mørket kan fjenden snige sig frem. Krig føres i alle 24 timer i døgnet, men nattens strabadser kan være svære at sætte […]

Læs mere...