Psykiatrien trækker store veksler på patienters pårørende

14. maj 2021 Samfund

En ny undersøgelse fortæller, at pårørende er psykiatriens hemmelige våben.

Alle os, der i årevis har beskæftiget os med borgere med psykiatriske lidelser, vidste det godt. Alle de borgere, som rent faktisk har pårørende med overskud, klarer sig bedre. Sådan er det bare, skriver regionsrådsmedlem Annette Blynel fra SF i en pressemeddelelse.

Men jeg er faktisk også bekymret for, at vi trækker alt for store veksler på de pårørende. Når en mor afvises i psykiatrien med beskeden: Du er ressourcestærk, tag hende med hjem og sørg for, hun ikke begår selvmord.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så er vi gået over grænsen for, hvad en pårørendes opgave er.

Er det de allermest syge, det går hårdest ud over, fordi vi mangler sengepladser? Er vi ved at få et psykiatrisk tilbud, hvor det er den syge selv eller dennes pårørende, der skal manøvrere i kaos?

Selvfølgelig skal pårørende inddrages, alt det de ønsker og magter. Men vi må have et sikkerhedsnet, som holder hånden under dem, der ikke har pårørende til at støtte sig eller pårørende. som bare ikke magter det mere. Vi venter på at regeringen kommer med en langsigtet plan. Der er store forventninger. Men er der politiske vilje?

Artiklen fortsætter under annoncen

”Også jeg ser frem til et langsigtet udspil fra regeringen, men indtil da er det regionernes opgave at tage ansvar for behandlingen, så det ikke er den syge selv eller en pårørende, som skal ’manøvrere’ sikkert gennem systemet”, siger Helge Larsen, der er formand for Sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune.

”Det må blot aldrig være sådan, at ansvaret for en psykiatrisk patients behandling overlades til frivillige eller familie”, siger udvalgsformanden til SønderborgNYT.

Den professionelle instans må altid have ansvaret og styringen og også et stort ansvar for et godt samarbejde, det som Annette Blynel kalder et sikkerhedsnet. Det er regionen, som har ansvaret for området. Derfor er det ikke godt nok blot at vente på regeringen”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
19. juni 2021 Sport, Sønderborg

Hans Natorp fra Sønderborg i spidsen for Danmarks Idrætsforbund

19. juni 2021 Sport

Ved Danmarks Idrætsforbunds årsmøde blev Hans Natorp valgt til ny formand ved et kampvalg, hvor han fik 76 stemmer, mens 71 stemte på modstanderen, Thomas Bach. ”Jeg glæder mig til at tage DIF ud på en modig og visionær rejse, hvor vi hele tiden udfordrer og udvikler vores organisation med en ambition om fremskridt, mangfoldighed, […]

Læs mere...