Psykologsamtaler hjælper voldsramte kvinder på rette kurs

17. maj 2016 Samfund

Når en kvinde tager børnene i hånden og flygter til Sønderborg Kvinde- og Krisecenter, så er det i første omgang for at komme væk fra en voldelig mand. Det er på ingen måde en let beslutning at pakke en pose med tøj og så styrte ud af døren for at finde beskyttelse og hjælp.

Når kvinden og børnene kommer ind i centret, så er de i sikkerhed, men så begynder al uoverskueligheden ved flugten at fylde i tankerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er en krisesituation.kkc

“Når kvinder får et ophold på Sønderborg Kvinde- og Krisecenter, så er de i en krisesituation og derfor bliver de alle tilbudt fire samtaler med en psykolog”, siger Lis Augustenborg, der selv er psykolog. Hun mener, at det har afgørende betydning, at kvinderne får de samtaler hurtigst muligt.

Hidtil er det staten, der har betalt for samtalerne, men nu smækker regeringen kassen i. Det bliver samtalerne ikke mindre vigtige af.

“For det første hjælper samtalerne kvinderne til at forholde sig til det at være i centret og det giver dem overskud til at passe på børnene, som jo er revet væk fra deres far”, siger Lis Augustenborg til SønderborgNYT.

Når kvinder finder ro på krisecentret, så er der nogle af dem, der tænker, at de skulle have taget dertil for længe siden. Voldelige forhold går ud over børnene – fordi de vokser op i konstant utryghed. Og en mors og en fars opgave er at beskytte deres børn.

“Og så spørger kvinderne sig selv, hvorfor de først beskytter deres børn nu”, siger psykologen og fortsætter:

“Og ikke nok med det, så skal de også kunne rumme, at den voldelige far skal have samkvem med børnene”.

Kvinder og børn kan ikke bare gemme sig i centret. Både kvinder og deres børn skal have et liv, der både er godt og trygt – og de skal kunne tackle, at den voldelige far bliver en del af det liv. Han forsvinder ikke sådan bare lige ud i det blå.

“Uanset hvad man tænker om den voldelige mand, så er han børnenes far”, siger psykologen. Hertil kommer savnet.

Samtaler hjælper til at finde kursen

Der er kvinder, som efter en tid på Sønderborg Kvinde- og Krisecenter tager hjem til manden igen.

“Det er ikke fordi de er dumme. Men nogle af dem er økonomisk afhængige af ham og hertil kommer, at kun få voldsramte kvinder har selvværd og overskud. Tit er de underkuede og føler sig afhængige af deres samlever eller mand”, siger Lis Augustenborg.

Under samtalerne skal de voldsramte kvinder sætte ord på alt med at beskytte børnene, på at få dem trygt videre og selv at komme det.

“Samtalerne betyder, at kvinderne kommer til at forholde sig til situationen og de bliver stærkere. Det betyder, at de bliver bedre til at beslutte, hvad der så skal ske – og færre ender med bare at tage hjem til volden igen”, siger Lis Augustenborg.

Når leder af Sønderborg Kvinde- og Krisecenter, Ruth Malle, tager ud og fortæller om arbejdet i det særdeles velfungerende center, så siger hun:

“Vores vigtigste opgave er at forebygge drab”.

Vil du være frivillig og dermed en del af det vigtige arbejde i Kvinde- og Krisecenter?

Læs mere HER

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk