Regeringen vil bremse unges misbrug af lattergas

17. december 2019 Samfund

Små, sølvfarvede patroner, der ligger efterladt og flyder rundt omkring i naturen, er ikke noget sjældent syn i mange syd- og sønderjyske kommuner.

Det er især virkeligheden efter en weekend, hvor mange unge har været i byen og inhaleret lattergas og det var det også i teltet, hvor der blev holdt ungefest under Ringriderfesten.

For første gang nogensinde er de unges brug af lattergas blevet kortlagt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Èn af konklusionerne i Sundhedsministeriets rapport lyder, at 17 procent af de unge mænd på erhvervsskolerne og gymnasierne har prøvet lattergaspatroner, mens halvt så mange piger bruger lattergas.

Regeringen mener, at der er behov for at få de tal ned, og derfor har den fremlagt en plan for, hvordan det skal ske. Metoden er, at begrænse de unges køb af lattergas.

I følge regeringens forslag skal større beholdere med lattergas kun kunne anvendes til industrielle og restaurantmæssige formål, og de skal derfor ikke kunne sælges til private.

Regeringen vil også hæve bødeniveauet, hvis reglerne ikke bliver overholdt af de salgssteder, hvor lattergaspatronerne kan blive solgt.

Ifølge produktsikkerhedsloven er det allerede i dag forbudt at sælge lattergaspatroner til ikkesikre formål, for eksempel til beruselse.

Dette gælder både på internettet og på fysiske salgssteder som kiosker og barer.

“Misbrug af lattergas kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser og kan i værste fald være livsfarligt”, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

TV Syd har ringet til de syd- og sønderjyske borgmestre for at høre, om man kender til problemet. Det gør man langt de fleste steder, men ikke i Tønder, Sønderborg, Fredericia, Vejen og Fanø.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk