Regionen: Dansk-Tysk samarbejdsprogram godkendt

29. april 2014 Erhverv

Det dansk-tyske samarbejde vokser markant i perioden frem til 2020 med et budget på godt en mia

Artiklen fortsætter under annoncen

kr., større programområde og flere partnere.

Den nye generation af Interreg-samarbejdet skal i perioden 2014-2020 fremme vækst og samarbejde hen over grænsen inden for blandt andet erhverv, energi, beskæftigelse, uddannelse og kultur.

En mia. kr. til rådighed

Den Europæiske Fond for Regionaludvikling stiller over 675 mio. kr. til rådighed. Hertil kommer projekternes egen finansiering. Samlet giver det næsten en saltvandsindsprøjtning på ca. en mia. kr. til det dansk-tyske samarbejde.grænse

Der var bred opbakning på mødet i Regionsrådet i Region Syddanmark  til planerne om også fremover at være end del af Interreg-samarbejdet, og samtidig besluttede regionsrådet at stille garantier for et beløb på ca. 169 mio. kr.

Region Sjælland er med

Bag programmet står 11 partnere fra Region Sjælland, Region Syddanmark, de tyske kredse Nordfriesland, Schleswig-Flensburg, Rendsburg-Eckernförde, Ostholstein og Plön samt byerne Kiel, Flensburg, Neumünster og Lübeck.

Samtidig med, at EU tildeler grænseområderne højere støttebeløb, er kravet om strategisk tyngde og påviselig effekt af iværksatte initiativer blev skærpet. For at honorere dette har parterne bag de to hidtidige dansk-tyske Interreg-programmer, hvor henholdsvis Region Syddanmark og Region Sjælland var ansvarlige, nu valgt at arbejde frem imod ét stort dansk-tysk program.

– Ved at lægge de to hidtidige separate programmer sammen til ét stort, åbnes der op for nye samarbejder og stærke partnerskaber til at stå bag både store strategiske, men også mindre borgernære projekter. Afsættet herfor er at skabe vækst baseret på fælles erhvervsmæssige styrkepositioner, videreudvikling af det dansk-tyske kultursamarbejde, etablering af effektive administrative programorganer og sikring af mindst mulig bureaukrati for projektholderne, siger formanden for Udvalget for Dansk-tysk Samarbejde, Hans Philip Tietje.

Sekretariat i Kruså

Et nyetableret sekretariat ved landegrænsen i Kruså er klar til at give projekter hjælp og vejledning. Den første ansøgningsfrist for projekter forventes at blive i efteråret 2014, men allerede nu er aktører velkommen til at kontakte sekretariatet for at drøfte ideer til nye samarbejdsprojekter.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk