Ressourceforløb – her er det borgeren alting drejer sig om

2. februar 2018 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Der er mennesker, som henvender sig til Jobcenter, fordi de mangler et job og nogle af de mennesker, har også andre problemer end arbejdsløsheden i sig selv.

“Når der skal en tværfaglig indsats til, så kan rehabiliteringsteamet bevilge et ressourceforløb og det sker, når der er muligheder for en positiv udvikling”, siger centerleder Maja Decovski Hansen til SønderborgNYT. Hun sidder med ansvaret for ressourceforløbene.

Når en borger møder en medarbejder fra Kompetencecentret, der står for ressourceforløbene, bliver der brugt tid på at forklare, hvad et ressourceforløb er. Og det er en tværfaglig indsats, hvor der kan trækkes på hele det kommunale apparat.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Sammen med borgeren finder vi frem til, hvilke indsatser der skal til og det kan fx være vores træningsteam, der står for fysisk træning. Vi snakker om, hvor borgeren gerne vil skabe en udvikling hos sig selv og om, hvad der skal til”, siger Maja Decovski Hansen.

Det er borgerens forløb

Et ressourceforløb er en håndholdt indsats, hvor omdrejningspunktet er den person, som har fået tildelt forløbet.

“Vi beder ikke vedkommende troppe op i Borgen, hvor vi har til huse. Vi kan mødes hvor som helst i byen. På praktikstedet, hjemme hos borgeren, på en bænk ved vandet eller vi kan gå en tur sammen”, siger Maja Decovski Hansen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Altså møder personalet på alle måder borgeren, hvor borgeren er.

Førtidspension er ikke vejen til lykke

Der er mennesker på førtidspension, der har et glimrende liv med flere aktiviteter i ugekalenderen og et godt netværk. Men det er ikke en selvfølge.

“Og langt de fleste mennesker vil gerne have et job og kunne føle, at de bidrager med noget”, siger Maja Decovski Hansen. Og gennem et ressourceforløb er der tid til at prøve den form for beskæftigelse, borgeren er motiveret for. Desuden er der de sociale sidegevinster ved at være en del af noget, at have kolleger og netværk.

Artiklen fortsætter under annoncen

I ressourceforløbene bliver borgere ikke aktiveret bare for at blive aktiveret.

“Vi aftaler jobtræningsforløb med steder, hvor der er reel mulighed for, at de vil beholde borgeren. Og vi tager med borgeren ud i firmaet og aftaler, hvilke skånebehov der eventuelt er og hvordan de klares”, siger Maja Decovski Hansen. Medarbejderne er parat til at følge borgeren til  virksomheden og blive i huset, indtil borgeren føler sig tryg ved at være der – en gang, to gange… det nødvendige antal gange.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jobtræningsperioden er ikke fastlagt til fire uger eller tre måneder.

“I ressourceforløb kan der bruges den tid, der er nødvendig – og gør borgeren fremskridt i sit jobtræningsforløb, så opfordrer vi virksomheden til at aflønne ham eller hende for de ting, som går glimrende. Det er godt for selvværdet at få en lønseddel”, siger Maja Decovski Hansen.

Meget omhyggelige

Når en borger i ressourceforløb skal i jobtræning, så er det ikke noget med, at sagsbehandleren Kompetencecentrets konsulent kigger på computerskærmen og ser, hvor der er ledige pladser.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi tager afsæt i den enkeltes ønsker og er drømmejobbet ikke indenfor rækkevidde, så finder vi sammen noget, der kan minde lidt om det. Drømmer du om at blive pilot, så kan du måske komme ud til Skyways, hvor de arbejder med flyvemaskiner og blive en del af lufttrafikmiljøet”, siger Maja Decovski Hansen.

Fleksjob eller førtidspension

Et ressourceforløb kan vare i op til fem år, hvor der ydes et beløb på størrelse med kontanthjælpen.

“Et ressourceforløb kan ikke forlænges efter fem år – men man kan få bevilget et nyt, hvis der er mening i at få det”, siger Maja Decovski Hansen.

Til gengæld kan et ressourceforløb også afbrydes.

“Hvis vi når frem til, at ressourceforløbet ikke  skaber udvikling, så  vurderer rehabiliteringsteamet sagen på ny,  og indstiller evt. borgeren til førtidspension eller peger på andre tiltag”, siger Maja Decovski Hansen.

En del borgere i ressourceforløb får tildelt fleksjob.

“Og vi er glade, når borger og virksomhed har fundet det rette match, og borgeren har fleksjobbet med sig, når han eller hun møder rehabiliteringsteamet. Det skaber en bæredygtig løsning, først og fremmest for borgeren, men også for kommunen”.

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...