Revisorer frygter kaos i grænsehandlen

9. december 2014 Erhverv

Pressemeddelelse:

Nye momsregler besværliggør virksomhedernes momsfri handel over grænsen. Kravene til dokumentation øges, og sælger skal være meget grænsepåpasselig.

“Ragnerok er et for kraftigt udtryk, men jeg frygter noget nær kaotiske forhold, når SKAT fra årsskiftet skærper reglerne for virksomhedernes momsfri handel over grænsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det bliver det rene bureaukrati. Jeg frygter, det vil lægge en dæmper på eksporten, og handelen med eksempelvis brugte maskiner og landbrugsredskaber,” siger statsautoriseret revisor Claus Thomsen, Sønderjyllands Revision.

Revisor Claus Thomsen.

Revisor Claus Thomsen.

Udtalelsen kommer i forbindelse med de nye bestemmelser for, hvornår en dansk virksomhed må sælge varer uden dansk moms til momsregistrerede købere i andre EU lande.

Artiklen fortsætter under annoncen

Reglerne omfatter afhentningskøb, der sker som kontantsalg.

Kommer en tysker i dag til Danmark for at købe en lastbil, vil han normalt købe kontant og så er den handel gennemført.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter nytår bliver det op til sælger at kunne dokumentere, at køber også tager lastbilen med hjem over grænsen, og ikke sælger den undervejs. Kan sælger ikke dokumentere, at lastbilen ender det aftalte sted, kan SKAT kræve at sælger betaler dansk moms af salgssummen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er principielt ikke nyt, men SKATs krav til dokumentation bliver skærpet betydeligt, og det kan blive vanskeligt for sælger at leve op til.

 “Typisk vil SKAT komme og forlange dokumentation et par år efter handelen er gennemført.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvilken dokumentation accepterer de? Og hvad hvis der er tvivl? Kan vi så få fat på køber? Er han stadig i business? Kan vi ikke få den ønskede dokumentation, kan man risikere at skulle betale moms af salgssummen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Problemet er her, at det sker med tilbagevirkende kraft, og køber er til den tid næppe enig. Derfor ender sælger med regningen”, siger Claus Thomsen.

“Egentlig er det meget lettere at handle på kredit, men her er der jo en vis usikkerhed, især hvis det er første gang, man ser køber.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sker salget på grænsekredit, er der ikke helt samme dokumentationskrav og salget gennemføres uden dansk moms.  Det er jo lidt underligt, at sælgeren, der af forsigtighed afdækker sig med at få kontant betaling, risikerer, at hans forsigtighed udløser moms”.

“Mange handler over grænsen er engangs-handler.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ser du et godt tilbud kører du af sted, henter maskinen og betaler prisen uden moms. Jeg frygter en nedgang i den form for eksport”, siger Claus Thomsen.

Det er med baggrund i de mange usikkerhedsmomenter, at Sønderjyllands Revision fredag den 12.

Artiklen fortsætter under annoncen

december gennemfører et informationsmøde i Grænsehallerne i Kruså. Her vil SKAT orientere om, hvordan de vil håndtere de nye regler, og der bliver rig lejlighed til at gå i dialog med praktiske spørgsmål.

“Vi ved det er en julefrokost fredag, men vi håber alligevel at mange vil hive halvanden time ud af kalenderen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det kan være en rigtig god investering”, siger Claus Thomsen.

.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
20. april 2021 Kultur, Nordborg

Universe åbner St. Bededag – husk at købe billet online

20. april 2021 Kultur

I Universe er åbningen fastsat til Store Bededag, som er fredag den 30. april, klokken 10, hvor parken åbnes i fuldt omfang både ude og inde – men med visse begrænsninger som følge af corona. “Vi er rigtigt glade  for, vi kan åbne til både de indendørs og udendørs aktiviteter, så vores gæster oplever hele […]

Læs mere...