Revisorer frygter kaos i grænsehandlen

9. december 2014 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Pressemeddelelse:

Nye momsregler besværliggør virksomhedernes momsfri handel over grænsen. Kravene til dokumentation øges, og sælger skal være meget grænsepåpasselig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Artiklen fortsætter under annoncen

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ragnerok er et for kraftigt udtryk, men jeg frygter noget nær kaotiske forhold, når SKAT fra årsskiftet skærper reglerne for virksomhedernes momsfri handel over grænsen. Det bliver det rene bureaukrati. Jeg frygter, det vil lægge en dæmper på eksporten, og handelen med eksempelvis brugte maskiner og landbrugsredskaber,” siger statsautoriseret revisor Claus Thomsen, Sønderjyllands Revision.

Artiklen fortsætter under annoncen

Revisor Claus Thomsen.

Revisor Claus Thomsen.

Udtalelsen kommer i forbindelse med de nye bestemmelser for, hvornår en dansk virksomhed må sælge varer uden dansk moms til momsregistrerede købere i andre EU lande. Reglerne omfatter afhentningskøb, der sker som kontantsalg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kommer en tysker i dag til Danmark for at købe en lastbil, vil han normalt købe kontant og så er den handel gennemført. Efter nytår bliver det op til sælger at kunne dokumentere, at køber også tager lastbilen med hjem over grænsen, og ikke sælger den undervejs. Kan sælger ikke dokumentere, at lastbilen ender det aftalte sted, kan SKAT kræve at sælger betaler dansk moms af salgssummen. Det er principielt ikke nyt, men SKATs krav til dokumentation bliver skærpet betydeligt, og det kan blive vanskeligt for sælger at leve op til.

 “Typisk vil SKAT komme og forlange dokumentation et par år efter handelen er gennemført. Hvilken dokumentation accepterer de? Og hvad hvis der er tvivl? Kan vi så få fat på køber? Er han stadig i business? Kan vi ikke få den ønskede dokumentation, kan man risikere at skulle betale moms af salgssummen. Problemet er her, at det sker med tilbagevirkende kraft, og køber er til den tid næppe enig. Derfor ender sælger med regningen”, siger Claus Thomsen.

“Egentlig er det meget lettere at handle på kredit, men her er der jo en vis usikkerhed, især hvis det er første gang, man ser køber. Sker salget på grænsekredit, er der ikke helt samme dokumentationskrav og salget gennemføres uden dansk moms.  Det er jo lidt underligt, at sælgeren, der af forsigtighed afdækker sig med at få kontant betaling, risikerer, at hans forsigtighed udløser moms”.

“Mange handler over grænsen er engangs-handler. Ser du et godt tilbud kører du af sted, henter maskinen og betaler prisen uden moms. Jeg frygter en nedgang i den form for eksport”, siger Claus Thomsen.

Det er med baggrund i de mange usikkerhedsmomenter, at Sønderjyllands Revision fredag den 12. december gennemfører et informationsmøde i Grænsehallerne i Kruså. Her vil SKAT orientere om, hvordan de vil håndtere de nye regler, og der bliver rig lejlighed til at gå i dialog med praktiske spørgsmål.

“Vi ved det er en julefrokost fredag, men vi håber alligevel at mange vil hive halvanden time ud af kalenderen. Det kan være en rigtig god investering”, siger Claus Thomsen.

29. februar 2024 Politik, Sønderborg

Skolelukningen blev endeligt godkendt og arbejdet går videre

29. februar 2024 Politik

I november blev forslaget om en ny skolestruktur sendt i hørnig og i går, onsdag, var Byrådet klar til at godkende, at det bliver sådan, at både Ahlmann-Skolen og Humlehøj-Skolen lukkes og at der så laves en ny skole på Humlehøj-Skolens matrikel. “En skolelukning er alvorlig, men der er færre elever i Sønderborg midtby og […]

Læs mere...