Robotter i kloakken vil spare samfundet kæmpe millionbeløb

26. oktober 2018 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Manglende viden om kloakrørene gør at danske vandforsyninger må udskifte rørene lang tid før forventet. Selv en lille forbedring i rørenes levetid kan give en besparelse på et trecifret millionbeløb, og det er ambitionen i et nyt fælles forskningsprojekt fra bl.a. Aalborg Universitet, AAU, SDU, vandforsyninger og teknologivirksomheder, finansieret af Innovationsfonden.

En af de dyreste infrastrukturer i Danmark ligger nemlig under jorden. De danske vandforsyninger, som ejer og har ansvaret for kloaknetværket bruger i dag manuel TV-inspektion for at undersøge kloakrørenes tilstand.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De nyeste computer visioner og AI-algoritmer, som vi forsker i, muliggør automatisering af komplicerede opgaver. Ud fra vores erfaring fra andre forskningsprojekter forventer vi automatisk at kunne finde fejl i kloaknetværket ud fra de sensordata, den nye robot vil levere”, siger Thomas Moeslund, professor ved AAU.

Vandforsyningerne har ikke mulighed for at overvåge alle kloakrør konstant, og det betyder, at slid og fejl på et rør ikke opdages, før det bliver meget kritisk og røret må udskiftes. Visionen er at overvågning af kloakken med robotterne sker automatisk, og at vandforsyningerne kun skal gribe ind lige inden et rør trænger til renovation eller udskiftning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Potentiale for eksporteventyr

Målet med projektet er at automatisere hele inspektionsprocessen. Robotter skal sættes ned i kloakkerne for at opsamle data om rørene, og computeralgoritmer skal så analysere data og finde uregelmæssigheder i rørene.

Hovedmålet er at minimere vandforsyningernes udgifter til deres kloaknetværk, men derudover kan projektet også medføre et eksporteventyr for de involverede virksomheder, fordi kloaknetværk i hele verden oplever samme udfordringer som i Danmark.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Med ASIR projektet bliver kloakken mere gennemsigtig fordi vi bruger den nyeste forskning og teknologi til at indsamle data og efterfølgende analysere disse data. Besparelsespotentialet for de danske vandforsyninger er stort. Så med tanke på at problemet er det samme i hele verden, er potentialet enormt”, siger Jens Peder Kristensen, der er CEO TinyMobileRobots ApS.

For at målet kan opnås er det nødvendigt at gennemføre forskning og intensive test. Med innovations Fondens investering i projektet får projektdeltagerne mulighed for at lave forskning og test, som i sidste ende skal vise at Danmark er i den absolutte elite indenfor højteknologisk produktudvikling.

Artiklen fortsætter under annoncen

SDU Sønderborg skal udvikle den mindste prototype

Og det er her SDU kommer ind i billedet. Syddansk Universitet vandt i weekenden det uofficielle verdensmesterskab i robotteknologi til industrien, og flere milliardvirksomheder er udsprunget af det kreative og frugtbare robotmiljø i Odense, som omfatter både virksomheder, kommune og SDU. Det er dog ikke kun i Odense, at SDU ligger inde med ekspertviden på området. Således skal en række forskere fra SDU Sønderborg byde ind med forskning i forbindelse med udviklingen af de robotter, som skal inspicere kloakrørene.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der bliver udviklet en række prototyper, som skal passe til de forskellige størrelser af kloakrør, der findes. SDU Sønderborgs opgave er at udvikle den mindste. Den bliver ikke større end 10-15 centimeter”, fortæller sektionsleder for SDU Mekatronik, Jerome Jouffroy.

Han fortæller videre, at SDU Sønderborg skal stå for det mekatroniske design i robotten, hvilket vil sige al mekanik, software og elektronik. Robottens sensorer bliver leveret af projektets industripartnere.

AAU’s og SDU’s enorme erfaring og viden indenfor computer vision og robotteknologi, skal hjælpe virksomhederne med en udvikle højteknologisk løsning, der kan fungere og sælges på det kommercielle marked.

 

18. april 2024 112, Sydals

Voldsom brand

18. april 2024 112

Torsdag mporgen omkring klokken 8 blv der ringet 112, fordi der var brand i et rækkehus på Midthave i Lysabild. “Da vi kom derud fra branden gået gennem taget og der var også ild i taget i nabohuset”, siger Beredskab Sønderborgs indsatsleder, Jan-Erik Rasmussen, til SønderborgNYT. Huset på den anden side, af det brændende hus, […]

Læs mere...