Rusmiddelprojektet mindrerus gøres permanent

8. december 2018 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Fra 2016 – 2018 har seks ungdomsuddannelser i Sønderborg Kommune deltaget i projekt #mindrerus. Formålet har været at skrue ned for forbruget af rusmidler blandt unge.

En evaluering viser, at projektet har haft positive effekter, og #mindrerus gøres derfor permanent.

De seks ungdomsuddannelser, der har deltaget i projektet er Business College Syd, Sønderborg Statsskole, Alssundgymnasiet Sønderborg, Sønderborg Produktionshøjskole, 10´eren og VUC Syd. Indsatserne i projektet er undervisning af elever i flertalsmisforståelser, der opstår, når unge fejlagtigt tror, at unge ofte bruger rusmidler, og at det derfor er normalt. Underviserne er blevet opkvalificeret til tidligt at opspore elever, der har et forbrug af rusmidler, skriver kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der har også været fokus på, at få udvalgte unge til at påvirke deres skolekammerater til at holde igen, og der har været mulighed for at lave korte forløb på de enkelte uddannelsesinstitutioner, hvor der er taget hånd om elevers rusmiddelforbrug – eller henvist til misbrugsbehandling.

Data er indsamlet blandt de studerende fra 1. januar 2016 til juni 2018.

Blandt de positive effekter er, at 14 procent flere elever aldrig har prøvet at ryge hash.

25 procent flere elever har ikke røget hash det seneste år.

Artiklen fortsætter under annoncen

97 procent har ikke indtaget kokain den seneste måned.

57 procent flere elever har ikke drukket fem eller flere genstande på samme dag det seneste år.

”Det er tal, der viser, at projektet har rykket nogle ting oppe i hovedet på de unge mennesker. Og ikke bare i hovedet, det er også omsat i en bedre adfærd i forhold til brug af alkohol og stoffer. Det er også meget positivt, at 58 procent flere elever nu mener, det ikke er OK, at eleverne ryger hash”, siger Helge Larsen, formand for Sundhedsudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Om kokain

Kokain er et af de allermest afhængighedsskabende rusmidler, men til forskel fra alkohol- eller medicinafhængighed, er det de færreste med et kokainmisbrug, der bruger stoffet dagligt.

Som oftest er der derfor heller ikke tale om en egentlig fysisk afhængighed ved kokainmisbrug, men derimod en meget stærk psykisk afhængighed.

Det oplyser Dansk Misbrugsbehandling.

Signalerne

De fleste med et kokainmisbrug oplever alvorlige psykiske og sociale konsekvenser efter kort tids misbrug af kokain, det vil sige problemer i forhold til familie og venner, arbejdsplads, økonomi m. m.

Artiklen fortsætter under annoncen

De fleste med et kokainmisbrug oplever at have et periodevist kokainforbrug, hvor dage med indtagelse efterfølges af en periode uden kokainforbrug. I perioden uden kokain, er det naturligt, at man føler sig bange, rastløs, irriteret og paranoid.

Mange kokainmisbrugere oplever følgende bivirkninger som følge af deres kokainmisbrug — de bliver med tiden paranoide, isolerede og deprimerede, og et kokainmisbrug har ofte en negativ indvirkning på relationer til familie og venner.

 

Artiklen fortsætter under annoncen

 

19. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

Rektor kan ikke sige om der skæres ned på SDU i Sønderborg

19. april 2024 Uddannelse

Forligspartierne er enige om, at der i forhold til et gennemsnit af optaget mellem 2018 og 2022 fremadrettet skal beskæres otte procent i antallet af nye akademiske bachelorstuderende. På grund af den demografiske udvikling – og mindre ungdomsårgange – er procenttallet efterfølgende blevet opjusteret, så der på nationalt niveau skal optages ca. 10 procent færre […]

Læs mere...