SDU-studerende fik en pris fra BHJ-Fonden

28. juni 2019 Uddannelse

I forbindelse med fredagens dimission på SDU Sønderborg blev der uddelt priser til en række studerende, som i løbet af året har udmærket sig med fremragende projektarbejde. Én af prisvinderne var studerende Kristina Diekjobst, som har arbejdet med at finde sammenfald mellem menneskets stemme og lyden fra strenge til violiner og celloer. Det kan få stor betydning for projektpartneren Larsen Strings A/S, som nu har bedre forudsætninger for at udvikle og producere fremtidens strenge.

“Det betyder utroligt meget for mig. Projektet opstod ud fra en noget speciel idé og ikke mindst en idé, som aldrig var blevet efterprøvet før. Derfor er en pris en skøn form for anerkendelse og ikke mindst en validering af det arbejde som vi har lavet. Det føles rigtig, rigtig rart”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sådan lød det fra Kristina Diekjobst, som læser til ingeniør på Innovation & Business-linjen ved SDU Sønderborg, efter hun fredag modtog en Project Award og 25.000 kroner fra BHJ-fonden. Og hendes projektsamarbejde med firmaet Larsen Strings A/S, som leverer violin- og cellostrenge til nogle af verdens bedste musikere, er da også ganske unikt.

Har du snakket med din violin i dag?

Kort fortalt gik projektet ud på at bestemme, hvorvidt der er sammenfald mellem, hvordan menneskets øre lytter til stemmen fra en anden person, og hvordan man lytter til violiner og celloer.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der findes over 50 års intensiv forskning i, hvorfor en given stemme er behagelig at høre på. Så projektet gik ud på at opklare, hvorvidt vi kan overføre den forskning til musik og på den måde udvikle violin- og cellostrenge, som lyder endnu bedre, forklarer” Kristina Diekjobst.

Og hendes bachelorprojekt formåede netop at bevise denne sammenhæng ved hjælp af en lang række tests og grundigt analysearbejde.

“Nu har vi bevist, at der er stærke sammenhænge mellem, hvordan øret opfatter stemmer og musik. Det kan så lede til bedre, skræddersyede cellostrenge”, siger Kristina Diekjobst.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projektpartner imponeret over resultatet

Det er ikke kun Kristina Diekjobst, som er glad for udfaldet af hendes bachelorprojekt, det er projektpartneren, Larsen Strings A/S også.

“Jeg er dybt imponeret over, hvad Kristina har formået på den relativt korte tid, hun har haft til rådighed. Det er virkelig flot”, lyder det fra Thomas Zweig,udviklingschef hos Larsen Strings A/S.

Han fortæller, at Larsen Strings nu har fået bekræftet, at lyden strengene frembringer i samspil med strygeinstrumentet kan relateres og sammenlignes med den menneskelige stemme, særligt sangstemmerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vores kunder, som er de udøvende musikere, beskriver ofte deres klangidealer og ønsker med udtryk vi kender fra den menneskelige stemme: At hviske, at mumle, klar og ren som en sopransangerinde osv. Ved hjælp af stemmeforskning kan vi i endnu videre udstrækning få vores strenge til at lyde i overensstemmelse med de ønsker og ideer, musikerne havde ytret under udviklingsprocessen. Samtidig åbner Kristinas arbejde op for en helt ny metode til på en videnskabelig måde at definere og beskrive lyden og kvaliteten af vore strenge”, siger Thomas Zwieg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ekspert og vejleder: Har vidtrækkende perspektiver

Heldigvis for Larsen Strings A/S sidder én af verdens førende forskere inden for det felt, som er betegnet som ’karismatisk tale’ på SDU Sønderborg.

I over 15 år har Oliver Niebuhr forsket, testet og analyseret de non-verbale signaler og lingvistiske karakteristika, der kendetegner nogle af verdens bedste talere, såsom Steve Jobs, Barack Obama, Nelson Mandela og førnævnte Martin Luther King. Via optagelser og sindrige computerprogrammer har han kortlagt nogle af de akustiske strukturer, som kendetegner dem alle.

Oliver Niebuhr var med til at komme på ideen til Kristina Diekjobsts bachelorprojekt og har været vejleder igennem hele processen.

“Som det er nu producerer Larsen Strings strenge som de udover intern klanganalyse løbende tester på musikere. Det er en meget tidskrævende proces. Nu har de – takket være Kristina Diekjobsts arbejde – en ny og i branchen unik analysemetode til at støtte og effektivisere deres udviklingsproces.. Nu kan de bedre sige ”det er sådan her, det skal lyde”, siger Oliver Niebuhr

Han forudser en fremtid, hvor Larsen Strings kan skræddersy strenge ikke blot til hvilken koncertsal der skal spilles i, men også hvilket musikstykke, som er på programmet.

En fremtid, hvor musikere skifter strenge alt efter om det er barokmusik eller moderne kompositioner, som skal spilles.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. maj 2022 Erhverv, Sønderborg

Jobcenters Rejsehold kan måske hjælpe dig til bedre trivsel på jobbet

22. maj 2022 Erhverv

På Jobcenter er der tre medarbejdere, som har til opgave at få sygefraværet ned i både private virksomheder og i kommunens forskellige forvaltninger. “Vi er i kontakt med 36 offentlige virksomheder og 52 private og de medarbejdere, som vi har hjulpet, er fra pleje- og omsorgsfagene, produktionsfag og tømrer-snedkerfagene”, fortæller Lone Steensbech, der er en […]

Læs mere...