Se den indvandrede klippekrappe til Marin Dag på Rådhustorvet

3. august 2018 Samfund

Det er nok de færreste, der har stiftet bekendtskab med den penslede klippekrabbe. Og det er kun godt, for det er en udefra kommende krabbeart, der vokser meget hurtigt og kan forstyrre særligt skaldyr, herunder muslinger, i at finde tilholdssteder. Nu er der fundet et eksemplar af fætteren i Fynshav.

Det er på den ene side træls, men på den anden side, er det også dybt fascinerende for naturentusiast og naturskoleleder Andreas Hermann, at stå med en så sjælden krabbeart i hænderne.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Den penslede klippekrabbe er tidligere kun observeret ved Rømø i 2011. Krabben lever normalt i Stillehavet ved Japan og Kina. Den er første gang set i Tyskland, Spanien og Frankrig i 90´erne. Den menes at være kommet til Europa, når skibene tømmer deres ballastvand, som kan indeholde krabbelarver og ved transport af hummer til EU”, fortæller Andreas Hermann i en pressemeddelelelse.

Den penslede klippekrabbe er en lille fin, grøn, lys ogmed store kløer. Den har en lille pude på hver klo, som ligner pels under vandet. Den spiser alger, små fisk og andre havdyr. Den har en skjoldbredde på ca. tre centimeter, så den er ikke så stor.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den har tre torne på hver side af skjoldet og lægger 50.000 – 100.000 æg. Den kan derfor udvikle store populationer på visse lokaliteter, hvor den kan udkonkurrere andre dyr.

Andreas Hermann har været i dialog med Miljøstyrelsen, der håndterer invasive arter i Danmark. Miljøstyrelsen er meget interesseret i fundet, og mener at den penslede klippekrabbe måske kan være kommet til Fynshav via Kielerkanalen.

”Vi vil gerne bruge anledningen til at fortælle borgerne om arten, og hvorfor den ikke er velkommen i Danmark. Derfor har vi nu fragtet det fundne eksemplar til Blå Flag Stationen i Sønderborg, hvor folk kan komme og se den. Den vil også blive vist frem, når der lørdag fra kl. 10 – 15 er Marin Torvedag på Rådhustorvet i Sønderborg”, siger Andreas Hermann.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. januar 2022 Kultur, Sønderborg

Hør historien om de gamle gårde og huse i Ulkebøldam

26. januar 2022 Kultur

Biblioteket har inviteret Helmer Sander-Larsen fra Lokalhistorisk Arkiv Ulkebøl til Multihuset Ulkebøl, hvor han på tirsdag klokken 16:30 vil fortælle om historien om gamle gårde og huse i Ulkebøldam. Du kommer til at høre om ejendommene og om de mennesker, der har boet der. Det skriver biblioteket i en pressemeddelelse. Helmer Sander-Larsen, som er fra […]

Læs mere...