Slesvigsk Parti vil mindes nazismens ofre med snublesten

7. august 2020 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Sommer 2019 blev København og Frederiksberg en del af verdens største decentrale mindesmærke for Holocaust. Snublesten – eller Stolpersteine, som de hedder på tysk – vidner om ofre for nazismen. Nu er turen kommet til Sønderjylland, mener Slesvigsk Parti.

Snublesten lægges for at formidle historien om et mørkt kapitel i menneskehedens historie, men også som en påmindelse til fremtidige generationer. Derfor er det 75 år for afslutningen på Anden Verdenskrig ifølge Slesvigsk Parti også den helt rigtige anledning til at Sønderjylland bliver en del af et internationalt og unikt projekt, til minde om nazismens ofre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Slesvigsk Parti mener, snublesten med tilhørende formidling kan bidrage til en spændende historiefortælling, som er interessant for skolebørn, borgere og turister.

”Det er et unikt og globalt kunstprojekt og snublestenene har selvfølgelig også en relevans for formidlingen af Sønderjyllands historie. De skal vidne om mennesker, der døde som følge af nazisternes forbrydelser. De skal blive en del af erindringskulturen og følges op af et supplerende undervisnings- og formidlingsmateriale”, siger Stephan Kleinschmidt, Slesvigsk Parti, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med mere end 74.000 fordelt sten på snart 26 forskellige lande er den tyske kunstner Gunter Demnigs snublesten det største decentrale mindesmærke i verden, hver af dem et lille mindesmærke på knap 10 x 10 centimeter for et offer for nazismen, og alle lagt foran det hus, som blev denne persons sidste selvvalgte hjem.

Konkret foreslår Slesvigsk Parti, at de 38 danske grænsegendarmer, der blev sendt til og døde i koncentrationslejre omfattes af initiativet – nærmere dem med bopæl i Sønderjylland. Eksempler herpå er Alois Spetzler-Petersen, Højer, og Thomas Emil Jessen, Broager. Samlet omkom ca. 220 af de 1.600 frøslevfanger, som blev deporteret til kz-lejre i Tyskland.

Artiklen fortsætter under annoncen

De sønderjyske kommuner skal samarbejde med arkiver, historiske selskaber og ikke mindst Frøslevlejrens Museum.

”Frøslevlejrens Museum har gennem årene også dokumenteret nazismens ofre i Danmark og jeg er glad for at museet har tilbudt at vurdere, hvem og hvor mange personer et sønderjysk projekt med snublesten kan omfatte”, siger Carsten Leth Schmidt, formand for Slesvigsk Parti og byrådsmedlem i Haderslev.

 

 

24. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Torsdag åbner Rema 1000 i Center Øst

24. april 2024 Erhverv

Når klokken slår otte i morgen, torsdag, går dørene op til den nye Rema 1000-butik i Center Øst og det glæder den erfarne købmand, Søren Eilersen, sig til. “Vi er ikke helt klar til at åbne endnu, men det det er tæt på. Vi har ikke fået de ferske varer hjem endnu, men torsdag morgen […]

Læs mere...