I Sønderborg har brandberedskabet taget trykket på de lokale brandhaner, og det viser sig, at de røde vandkilder ikke er så nødvendige som tidligere antaget. Data fra de seneste fire år har afsløret, at det kun har været nødvendigt at trække på ekstra vandforsyning fra brandhaner i fire procent af alle udrykninger; altså i 96 procent af tiden har brandvæsenet brugt tankvogne og autosprøjter til at klare opgaven uden brandhaner.
Derfor planlægger Sønderborg Kommune at effektivisere brandhane-netværket og kun beholde dem, der virkelig gør en forskel. Kun brandhaner med en kapacitet på over 1.000 liter i minuttet vil få lov til at blive stående, ifølge et forslag, som beredskabskommissionen skal drøfte på deres møde torsdag i næste uge.
For at sikre forsyningen i nødsituationer vil der altid være maksimalt otte kilometer til nærmeste brandhane – hvilket betyder en afstand på op til 16 km mellem dem. De resterende brandhaner står dermed til at blive udfaset, en proces som også støttes lokalt af vandværkerne. De ældre brandhaner kan nemlig risikere at sende stillestående vand retur i ledningerne og derved kompromittere kvaliteten af drikkevandet.
Lige nu ser beredskabskommissionen på tre muligheder:
Den ene er en hurtig afvikling af alle overskydende brandhaner, hvilket vil koste omkring 16 millioner kroner i alt. Et andet forslag er en gradvis afvikling over de næste 10 år, hvor prisen vil være 1,6 millioner kroner årligt. Den sidste mulighed, der overvejes, er en løbende afvikling af brandhaner, efterhånden som de beskadiges eller fjernes naturligt i forbindelse med byggeprojekter og opgravninger.