Sønderborg hyldede veteranerne på Rådhustorvet

5. september 2020 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Lørdag klokken 14 bød vicekommunaldirektør Carsten Lund velkommen til alle, der var samlet på Rådhustorvet i anledning af Den Nationale Flagdag, som er til ære for alle dem, der har været udsendt til verdens brændpunkter.

“Jeg siger selvfølgelig især velkommen til alle soldaterne og også til alle dem, der har kommet for at anerkende deres indsats”, sagde vicekommunaldirektøren og tilføjer, at vi alle kan være stolte af dem, der viser flaget ude i verden.

Soldaternes dag

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgmester Erik Lauritzen sagde også velkommen.

“Velkommen til veteranerne – det er Jeres dag i dag. Og velkommen til alle andre. Både de, der er kommet, fordi det er National Flagdag og til Jer, som er her, fordi Rådhustorvet er et dejligt sted”, sagde Erik Lauritzen.

“I år er det 100-året for Genforeningen og det er 75 år siden den anden verdenskrig sluttede. Vi har ikke altid boet i fred og freden er der altid kæmpet for”, sagde borgmesteren og fortsatte:

“I dag tænker jeg også på alle de familier, hvor en far, mor, bror, søster, datter eller søn rejser ud til krig”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter borgmesterens tale blev der givet medaljer til de børn, som har en far eller mor, der har været udsendt.

Kan det betale sig?

Major Mogens Nielsen fra Slesvigske Fodregiment XIII Lette Infanteribatallion holdt veteranernes tale, hvor han hurtigt fik flettet sangeren Kim Larsen ind.

“Dengang det gik rigtigt voldsomt for sig i Afghanistan sang Kim Larsen sangen: Bare for at gøre en forskel. Han havde spurgt flere soldater, hvorfor de rejste ud i krig og de rejste ud for at gøre en forskel”, sagde Mogens Nielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

På et tidspunkt var Mogens Nielsen – sammen med kommunaldirektør Tim Hansen – på patruljekursus hos Jægerkorpset.

“Her lærte vi en analysemetode, som kan bruges i alle livets forhold. Husk på, at en soldat med en udrustning på 40 kilo skal holde hus med energien”, sagde majoren og forklarede:

“Man skal spørge sig selv, om det kan betale sig eller om det ikke kan betale sig”.

Majoren har lavet en større opgave, som handler om, hvorfor nogen rejser ud i krig – eller for den sags skyld springer faldskærm, klatrer i bjerge eller dyrker ekstremsport.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Soldater, der rejser ud, kan dø, blive lemlæstede og meget andet. Men udbyttet af at gøre det, har hver enkelt sit eget svar på”, sagde Mogens Nielsen.

“Som udsendt får man nogle fantastiske venskaber og man oplever et virkeligt godt sammenhold”.

Efter talerne blev der lagt kranse ved stenen, som står på Rådhustorvet for at minde os om de udsendte.

I år blev der også lagt en krans fra regeringen.

“I år tager repræsentanter fra regeringen rundt i kommuner og lægger kranse. Jeg synes, der er en god idé og kan forestille mig, at vi også vil gøre det fremover”, sagde transportminister Benny Engelbrecht til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen