Sønderborg vinder EU-pris som forbillede på klimaområdet

10. oktober 2018 Samfund

Sønderborg Kommune har netop vundet EU’s fornemme pris ‘Covenant Cities in the Spotlight’ for sine resultater i forbindelse med ProjectZero-visionen om, at Sønderborg-området skal blive CO2-neutral allerede i 2029.

Der blev uddelt i alt tre priser, afhængig af by-størrelse, blandt de 8.000 byer og regioner, der har tilsluttet sig EU’s rammeaftale om at gennemføre klimaforbedringer og energioptimeringer i et samarbejde med virksomheder, borgere og andre aktører, og Sønderborg Kommune vinder altså prisen som den bedste rollemodel blandt de mellemstore byer i Europa. Barcelona vandt prisen for de europæiske storbyer og Monsano (Italien) vandt prisen for de mindre byer.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg er meget stolt og begejstret for prisen og ser den som et kæmpe skulderklap til alle i Sønderborg-området, der gør en indsats for, at vi kan nå vores mål om at blive CO2-neutral i 2029. Med den store opbakning fra borgere, virksomheder, boligforeninger, uddannelsessteder og et enigt byråd, siden vi lancerede ProjectZero-visionen for 11 år siden samt det stærke partnerskab med Bitten og Mads Clausen Fond og Syd Energi, har vi opnået mange konkrete resultater og effekter, i et stærkt og forpligtende fællesskab og lokalt samarbejde”, siger borgmester Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

ProjectZeros adm. direktør Peter Rathje ser prisen både som en anerkendelse af, at det er lykkedes at inddrage alle i Sønderborg-området og af de resultater, der er opnået.

”EU vil sætte fokus på det lokale engagement, konkrete ambitiøse handlinger og hvad byer og borgere kan gøre i fællesskab for at gennemføre den nødvendige, lokale grønne omstilling. I Sønderborg-området har vi skabt konkrete erfaringer og resultater som kan inspirere andre, hvor vi nu nærmer os 50 % CO2-reduktion siden 2007. Vi deler allerede vores erfaringer i forskellige nationale og internationale netværk og vi vil fortsat være et europæisk forbillede, der er villig til både at fortsætte indsatsen og samtidig hjælpe og inspirere andre”, siger Peter Rathje.

Artiklen fortsætter under annoncen

Prisen blev annonceret onsdag eftermiddag af den europæiske kommissær for klima og energi, Miguel Aria Cañete. Det skete samtidig med, at borgmesteren og 35 repræsentanter for bl.a. erhvervslivet, forsyningsselskaber, boligforeninger og uddannelsesinstitutioner mødtes for at lægge sidste hånd på ProjectZeros Roadmap2025-proces og køreplan frem mod 2025, hvor Sønderborg-området skal have reduceret 75 % af CO2-udledningen.

Sammen med prisen fik borgmester Erik Lauritzen en invitation til at deltage i COP24 i Polen som akkrediteret af EU-kommissionen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborgs ProjectZero blev etableret som et offentligt privat partnerskab i 2007 af Bitten & Mads Clausens Fond, Syd Energi, Sønderborg Kommune, DONG Energy (nu Ørsted) og Nordea-fonden. I 2014 indtrådte Sønderborg Forsyning i partnerskabet.

Skrevet af: Ole [email protected]
8. december 2023 Politik, Sønderborg

Ingen ved hvordan det politiske landskab ser ud når Stephan Kleinschmidt er ude

8. december 2023 Politik

SønderborgNYT har spurgt borgmester Erik Lauritzen og Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, hvordan de tror, at det vil ændre det politiske landskab, når Slesvigsk Parti ikke længere skal have Stephan Kleinschmidts navn på stemmesedlerne. Ved et seneste valg fik Stephan Kleinschmidt 2038 personlige stemmer – Kirsten Bachmann 139 personlige stemmer og Christel Leiendecker 136 […]

Læs mere...