Sønderborgs samarbejde med Haiyan er et “mønstereksempel”

13. oktober 2016 Erhverv

Haiyan har i Kina – af NDRC som står bag de helt afgørende, retningsvisende femårsplaner i landet – opnået en meget vigtig udpegning: Som “et mønstereksempel på samarbejde mellem byer i Kina og EU”.

Samarbejdspartneren i EU er Sønderborg.

Udpegningen markeres i disse dage i Haiyan med en konference, hvor en række andre byer i Kina kigger og lytter med for at lære om godt bysamarbejde. Der er også gæster fra Essen i Tyskland og Torino i Italien, som med europæiske briller vil holde øje med gode tip til samarbejder med kinesiske byer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Viceborgmester Aase Nyegaard er på lynvisit i Kina, hvor samarbejdet med Haiyan når nye mål.

”Haiyan kan vise helt konkrete resultater af samarbejdet med Sønderborg i form af Zero-Carbon House og begyndelsen til en helt ny bydel, Danish Low Carbon Street, hvor vægten er lagt på bæredygtighed. I et land som Kina, der kæmper med store klima- og energiproblemer samtidig med, at flytningen fra land til by er enorm, er det meget vigtigt, at byudvikling foregår på en bæredygtig måde. Og det har vi med vores samarbejde bidraget til, at Haiyan går forrest med, siger Aase Nyegaard i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hans Lehmann, vicedirektør på EUC Syd, er ligeledes med i Haiyan, hvor han bl.a. har forhandlinger med Haiyan Polytechnical School om yderligere samarbejde.

”Det handler om uddannelse af såvel undervisere som medarbejdere fra områdets virksomheder, herunder Danfoss, som i deres store afdeling i Haiyan er toneangivende i arbejdet med at uddanne deres ansatte – både efteruddannelse og uddannelse af unge. Vi håber på, at den danske lærlingemodel kan tilpasses de lokale forhold i Haiyan, og at der kan skabes faste rammer for et samarbejde mellem virksomheder/Danfoss, den lokale erhvervsskole og EUC Syd. Vi arbejder på, Haiyans Zero-Carbon House bliver ramme om de fælles uddannelsesaktiviteter”, siger Hans Lehmann.

Artiklen fortsætter under annoncen

Om kort tid tages første spadestik til en tredobbelt “storesøster” til Universe Science Park på Nordals.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk