Sønderjyske storrygere får hjælp til at kvitte tobakken

11. januar 2018 Samfund

Sundhedsprofilundersøgelsen “Hvordan har du det” fra 2013 viste, at andelen af storrygere i de fire sønderjyske kommuner ligger over landsgennemsnittet på 8,2 procent.

I Sønderborg Kommune er det 9,0 procent, 9,8 procent i Haderslev Kommune, 10,3 procent i Aabenraa Kommune og 10,8 procent i Tønder Kommune.

I 2014 besluttede de fire sønderjyske kommuner, at det skulle der ændres på. De indledte et tæt samarbejde om en fokuseret og målrettet tobaksforebyggelsesindsats, der skulle gøre flere sønderjyske storrygere røgfrie.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samarbejdet hedder “Sønderjylland knækker tobakken sammen” og omfatter også Sygehus Sønderjylland og de praktiserende læger i de fire sønderjyske kommuner. Sundhedsstyrelsen har støttet projektet med 3,4 mio. kr. Fra 2015 og frem til udgangen af 2017, har storrygere, der har deltaget i et rygestopforløb i de fire sønderjyske kommuner, fået tilbud om tilskud til nikotinpræparater og rygestopmedicin i op til otte uger.

I projektperioden har over 3.000 personer henvendt sig om rygestopkurserne, og mange har deltaget i kurserne. Langt hovedparten har været storrygere, dvs. de har røget mere end 15 cigaretter dagligt. Resultaterne er meget positive.

Langt flere end tidligere er lykkedes med at kvitte cigaretterne, og langt flere har også fastholdt rygestoppet seks måneder efter afslutningen af rygestopforløbet.

70 procent af kursusdeltagerne var røgfrie ved kursusafslutningen og 51 procent var fortsat røgfrie seks måneder senere.

På baggrund af de fine resultater har de fire kommuner valgt at opretholde en tilskudsordning til nikotinpræparater og rygestopmedicin til storrygere.

Helge Larsen, formand for sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune, er meget glad for de positive resultater.

“At 51 procent er røgfrie seks måneder efter kurset er meget flot i forhold til resultaterne fra tidligere kurser, hvor der ikke er brugt nikotinpræparater og rygestopmedicin. Jeg er derfor også glad for, at de sønderjyske kommuner er enige om at videreføre tilskudsordningen”, siger Helge Larsen i en pressemeddelelse.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk