Sundhedstip: Massage kan øge din glæde

Arkivfoto
Arkivfoto
27. januar 2015 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Ninna Holm Fra Mindful Body skriver:

Vidste du at oxytocin, som også kaldes lykkehormonet, frigives når vi modtager massage?

Den svenske professor i fysiologi Kerstin Uvnäs Moberg udtaler i sin bog: ”Afspænding, ro og berøring” at massage og berøring stimulerer kroppen til at frigive oxytocin. En videnskabelig undersøgelse underbygger dette, idet undersøgelsen viser at blodets indhold af oxytocin stiger med gennemsnitlig 27% når man får massage i bare 15 min. Massage har desuden den gavnlige effekt at stresshormoner som fx ACHT, der påvirker produktionen af kortisol, reduceres med 24%.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vores hud opfatter og sender konstant informationer fra vores omgivelser til vores nervesystem. Hvad enten vi sveder eller får gåsehud afhænger af de signaler, som vi modtager fra det centrale nervesystem. Forskellige receptorer mærker varme, andre mærker kulde og kan medføre at kroppens flugt-reflekser aktiveres, fx hvis bruseren uventet sender iskold vand ud af brusehovedet, og vi lynhurtigt flygter.

Når vi tilfører kroppen en oplevelse af behagelig berøring, er det er anden refleks, vi aktiverer og kroppen falder til ro, vi slapper af. Der frigives oxytocin til blodbanen og vi stresser af. Massage har en dæmpende effekt på følelser som angst og bekymring, og i stedet breder der sig en følelse af velvære og glæde. Undersøgelser viser at massage har en gavnlig effekt på forhøjet blodtryk. Immunforsvaret påvirkes positivt af massage, fordi antallet af dræberceller stiger og deres aktivitetsniveau forbedres.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kroppen frigiver oxytocin, når vi får massage eller når vi foretager os noget, som giver os glæde. Vi oplever hver især følelsen af glæde individuelt. For nogle mennesker er det, når de dyrker sport, andre igen når de er sammen med mennesker de har en følelsesmæssig positiv forbindelse til og for nogle helt andre mennesker handler det fx om at se SuperBowl med vennerne.

Hvad giver dig glæde?

17. april 2024 Politik, Sønderborg

Målsætningen med 77.000 indbyggere i 2030 holder ikke, siger politikere

17. april 2024 Politik

På mødet i Økonomiudvalget i dag, onsdag, blev der lagt en befolkningsprognose på bordet. Den bygger på tal fra Danmarks Statistik og de viser en befolkningsfremgang på 28 personer frem til 2028. Byrådet arbejder hen imod, at der er 77.000 indbyggere i Sønderborg Kommune i 2030. ”Årets befolkningsprognose understreger med al tydelighed, at vi ikke […]

Læs mere...