Er du til eventyr og spænding, og er du ikke bange for at blive våd?
Så er du måske det næste medlem af Sønderborg Sportsdykker Klub, der er bosat ude ved Verdens Ende.
Klubben har små 130 medlemmer og kan næste år fejre 50 års jubilæum.
SønderborgNyt tog en tur ud til Verdens Ende, for at finde ud af, hvad det egentlig vil sige at være medlem af Sønderborg Sportsdykker Klub.
Er det kun er en sport for de unge?
Allerede nu kan vi afsløre, at dykning absolut ikke kun er for de helt unge. Morten Aarø-Hansen, næstformand i klubben, fortæller at deres ældste medlem er omkring de 70, og er stadig aktiv dykker.
Morten Aarø-Hansen fortæller videre, at når man starter i klubben, behøves man ikke at investere mange tusinde kroner i udstyr. At have dykning som sport behøves ikke at være dyrt.
For et sted mellem 3500 og 5000 kroner kan man starte ud med at købe brugt udstyr. Enten af de andre medlemmer i klubben, når de skifter udstyr eller via Den Blå Avis. Men hvis man ikke er helt sikker på om dykning lige er noget, kan man i første omgang låne det meste basale udstyr af klubben, inden man kaster sig ud i at købe sit eget udstyr.
Men inden man overhovedet får hovedet under vand, er der nogle krav, man skal kunne leve op til. Man skal have et almindeligt sundt helbred og være i god form – og man skal kunne svømme 200 meter samt flyde/træde vande i 10 minutter.
Kan man leve op til disse krav, kan man begynde på dykkerundervisningen.
Sønderborg Sportsdykker Klub tilbyder et kursus, der kaldes SSI Open Water Diver, og når man har gennemført det, kan man kalde sig sportsdykker.
Når man har gennemført kurset og har fået fat i det nødvendige udstyr, er det tid til at stikke hovedet under vandet ude i det fri.
“I første omgang bør man ikke dykke dybere end maksimalt 18 meter”, siger instruktør Morten Aarø-Hansen. Vil man dykke dybere, kræver det, at man videreuddanner sig.
Klubben har to dykkerbåde: En ombygget motorbåd (Havgassen) og en stor gummibåd på trailer, begge udstyret med ekkolod, GPS og sidescan sonar, der begge står til rådighed for medlemmerne.
At være medlem af klubben, handler ikke kun om at dykke. Det handler også om det sociale fællesskab. Hver tirsdag fra kl 19 mødes medlemmerne ude i klubhuset. Nogle for at tage sig en tur under vandet, andre blot for at få sig en sludder med de andre klubmedlemmer.
Et af de helt store samtaleemner blandt klubbens medlemmer, er de ca. 30 vrag der ligger rundt om Als.
Morten Aarø-Hansen siger, at specielt vraget af den gamle flydedok, som nærmest ligger lige ud for klubbens hoveddør, er et populært mål for dykkerturene.
Udover dykkerturene omkring Als, arrangeres der også ture længere væk. Der er tradition for at tage til Norge mindst en gang om året, hvor der dykkes i Skærgården omkring Kristianssand. Klubben har tilbage i 2011 også været på en fælles dykkertur til Malta.
Sidste tirsdag i september er der åbent hus i dykkerklubben fra klokken 19.