Tillykke til Jørgen Mads Clausen

23. september 2018 Erhverv

Danfoss’ bestyrelsesformand og medejer, Jørgen Mads Clausen, fylder 70 år i dag, søndag den 23. september. Forleden kunne han også fejre sine første 10 år som bestyrelsesformand og det blev gjort med en reception i Universe.

Jørgen Mads Clausen kan fejre 70 års fødselsdag i dag den 23. september

Artiklen fortsætter under annoncen

Jørgen Mads Clausen blev uddannet akademiingeniør fra Danmarks Ingeniørakademi i 1972 og fik en MBA fra University of Wisconsin i 1975.

I 1981 blev han chef for teknisk koordinering og forskning hos Danfoss, 1990 medlem af koncerndirektionen og fra 1991 direktør for mobilhydraulikdivisionen, inden han i 1996 blev administrerende direktør i koncernen.

I 2008 – efter 12 år på posten som administrerende direktør fratrådte han, for at blive bestyrelsesformand for koncernen.

I 1948 var der 400 medarbejdere og en omsætning på 7 millioner kroner. Med Jørgen Mads Clausen som koncerndirektør var omsætningen på 12 milliarder om året og nu omsættes der for 43 milliarder kroner om året

Artiklen fortsætter under annoncen

Jørgen Mads Clausen er grundlægger af Universe.

Forleden blev Jørgen Mads Clausen udnævnt til kommandør af Dannebrogsordenen.

Jørgen Mads Clausen er i forvejen ridder af 1. grad af Dannebrogordenen og blev i 2010 udnævnt til kammerherre.

Endvidere har han flere hæderbevisninger fra Kina.

Kender Danfoss ud og ind

“Lige siden jeg var dreng hjemme i Elsmark, har jeg fulgt med i alt på Danfoss. Nogle gange rendte jeg nøgen over på fabrikken og så var der altid en medarbejder, der tog fat i mig og fulgte mig hjem igen”, sagde Jørgen Mads Clausen i et af sine mange foredrag om Danfoss.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Havde min far ikke været lidt af en nørd, der elskede teknik, så havde Als nok stadig været et landbrugssamfund”, sagde Jørgen Mads Clausen, som slet ikke er i tvivl om, at Danfoss betyder meget for hele Als.

Som drenge løb jeg nogle gange nøgen over på Danfoss, siger Jørgen Mads Clausen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jørgen Mads Clausen brænder også selv for teknik og han kender langt de fleste af Danfoss’ produkter ud og ind.

“Det er der altså ingen af alle vores direktører, der gør”, sagde han.

“Danfoss er i dag en global virksomhed med 25.000 ansatte og af dem er der 6-7.000 ansat i Danmark. Sådan har det været gennem 30 år”, siger Jørgen Mads Clausen.

Mads Patent

“Min far startede Danfoss på sit børneværelse og allerede som 16-årig opfandt han en donkraft, som han fik solgt mange af og han fik også patent på den. Han opdagede kort tid efter, at affjedringen i nye biler gjorde, at donkraften ikke ville kunne bruges fremover, så han solgte rettighederne til en nede i Tyskland et sted”, sagde Jørgen Mads Clausen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det med patentet blev han mobbet med og man kaldte ham Mads Patent. Det hedder vejen op til Universe også i dag”, sagde Jørgen Mads Clausen.

Mads Clausen blev ansat på Gram i Vojens, hvor de lavede køleskabe, som var en helt ny opfindelse på det tidspunkt.

Det var det allerseneste nye, at det var muligt at lave kulde.

I køleskabene var der en ventil og den skulle importeres, men Mads Clausen endte med at designe sin helt egen, som blev produceret af Brødrene Møller i Vollerup.

Danfoss bliver virkelighed

Den 4. juli 1933 er Danfoss’ fødselsdag og fra dag ét har den lille enkeltmandsvirksomhed, som det jo var i starten, givet overskud.

.

“Min far fik solgt 480 ventiler og de gav ham de første plusser”, sagde Jørgen Mads Clausen.

“Og gode ideer kan opstå overalt, ligesom i Elsmark”, sagde han. Jørgen Mads Clausen fortæller altid iværksættere, at de gode ideer ikke kun kommer fra dem i København, Paris, London eller New York.

Der er bælge i Danfoss’ termostater og Danfoss har lavet flere end 900 millioner bælge.

De første to år kom Mads Clausens lille enkeltmandsvirksomhed med fire produkter .

Ikke alene Danfoss

Dengang Mads Clausen stod ved roret i Danfoss, snakkede han med Bitten om de forskellige ideer, som han havde.

Og det blev sådan, at der skulle kunne tjenes penge på fars ideer og samtidig skulle det gavne lokalområdet”, sagde Jørgen Mads Clausen.

Sådan er det også i dag, hvor Bitten og Mads Clausen Fonden giver penge til lokale foreninger, projekter og mange andre formål.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
3. februar 2023 112, Gråsten

Stor brand i Rinkenæs – politiet advarer imod røgen

3. februar 2023 112

Politiet opfordrer boere i Rinkenæs til at søge indendørs og undgå røgen fra en brændende gård. Brandvæsnet har – på grund af den kraftige blæst – svært ved at få få slukket branden. Fredag omkring klokken 16:30 kørte brandbiler fra Rinkenæs Frivillige Brandværn, Broager Frivillige Brandværn, Gråsten Frivillige Brandværn samt Sønderborg Brand og Redning til […]

Læs mere...