To gange 100 års jubilæum fejres på Dybbøldagen

1. marts 2020 Kultur

Lørdag den 18. april er der både markering af 100-årsdagen for den danske tradition for at mindes slaget på Dybbøl Banke den 18. april 1864 og fejring af 100-året for oprettelsen af Den Selvejende Institution Dybbøl Mølle.

De to arrangører, Hærhjemmeværnsdistriktet og Dybbøl Mølle, er blevet enige om, at markere de to jubilæer i fællesskab, fordi meget forbinder Dybbøl Mølle med slaget i 1864.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var soldaterforeningerne, der stod bag oprettelsen af Dybbøl Mølle som selvejende institution i 1920 på grund af Dybbøl Mølles betydning for soldaternes kampvilje under slaget i 1864 og på grund af møllens status som både sønderjysk og nationalt symbol for danskheden, skriver Hjemmeværnet i en pressemeddelelse.

Det meget omfattende program for den 18. april starter med flaghejsning klokken 8.00 ved Dybbøl Mølle, her deltager Jydske Landssoldater iført historiske uniformer.

Kl. 10.00 – 10.30 lægges der kranse og buketter ved Fællesgravene på Dybbøl Banke, her deltager i anledning af 100-års jubilæet Forsvarschefen, General Bjørn Bisserup, som taler og lægger en krans og den tyske Ambassadør i Danmark, Detlev Rünger taler og lægger en krans.

Mange kranse og blomster

Traditionen tro lægges der mange kranse og blomster ved de fire mindesten ved fællesgravene, hvor de mange døde soldater fra begge parter mindes. Blandt andet: Chefen for Landeskommando Schleswig-Holstein, Oberst Axel Schneider. Flensborgs bypræsident Hannes Fuhrig og Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen. Regimentschefen i Haderslev, Oberst Lars Mouritsen. Præsidenten for Danske Soldaterforeningers Landsråd, pens. Oberst Christian Arildsen. Chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, oberstløjtnant Claus Klaris.

Danske og tyske soldater med faner og våben. Fra dansk side stiller Hjemmeværnet med et æreskommando under kommando af kaptajn Peter Vejrum fra Sønderborg. De tyske soldater kommer dels fra Landeskommando Schleswig-Holstein i Kiel dels fra Westfalen kaserne i Ahlen. Desuden deltager der en gruppe reservister fra Hamburg samt den sædvanlige store civile delegation fra Ahlen.

Kl. 11.00 fejres ved Dybbøl Mølle 100-året for oprettelsen af den Selvejende Institution Dybbøl Mølle. Her taler blandt andet Bertel Haarder, som åbner en ny udstilling i møllen.

Kl. 19.00 gennemføres mindegudstjeneste i Sct. Marie Kirke med fælles gudstjeneste på dansk og tysk ved præsterne Mogens Birk Sørensen og Hauke Wattenberg, og med deltagelse af Slesvigske Musikkorps.

Den efterfølgende mindesammenkomst gennemføres igen i år i Frihedshallen, hvor der bl.a. er tale ved MF Bertel Haarder og underholdning ved Sønderjysk Pigekor og Slesvigske Musikkorps. Denne del er kun for tilmeldte.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
14. april 2021 Erhverv, Sønderborg

Stor konference i Sønderborg flyttes til oktober

14. april 2021 Erhverv

Corona-pandemien får endnu engang arrangørerne af ’Impact The Future’ til at udskyde konferencen i Sønderborg til oktober måned, som ellers var planlagt til at finde sted i juni måned. Arrangørerne oplyser i en mail, at udskydelsen skyldes usikkerhed omkring afholdelse af større events, hvor deltagere skal mødes fysisk og oplyser samtidig, at hvis Corona-situationen fortsat […]

Læs mere...