To gange 100 års jubilæum fejres på Dybbøldagen

1. marts 2020 Kultur

Lørdag den 18. april er der både markering af 100-årsdagen for den danske tradition for at mindes slaget på Dybbøl Banke den 18. april 1864 og fejring af 100-året for oprettelsen af Den Selvejende Institution Dybbøl Mølle.

De to arrangører, Hærhjemmeværnsdistriktet og Dybbøl Mølle, er blevet enige om, at markere de to jubilæer i fællesskab, fordi meget forbinder Dybbøl Mølle med slaget i 1864. Det var soldaterforeningerne, der stod bag oprettelsen af Dybbøl Mølle som selvejende institution i 1920 på grund af Dybbøl Mølles betydning for soldaternes kampvilje under slaget i 1864 og på grund af møllens status som både sønderjysk og nationalt symbol for danskheden, skriver Hjemmeværnet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det meget omfattende program for den 18. april starter med flaghejsning klokken 8.00 ved Dybbøl Mølle, her deltager Jydske Landssoldater iført historiske uniformer.

Kl. 10.00 – 10.30 lægges der kranse og buketter ved Fællesgravene på Dybbøl Banke, her deltager i anledning af 100-års jubilæet Forsvarschefen, General Bjørn Bisserup, som taler og lægger en krans og den tyske Ambassadør i Danmark, Detlev Rünger taler og lægger en krans.

Mange kranse og blomster

Artiklen fortsætter under annoncen

Traditionen tro lægges der mange kranse og blomster ved de fire mindesten ved fællesgravene, hvor de mange døde soldater fra begge parter mindes. Blandt andet: Chefen for Landeskommando Schleswig-Holstein, Oberst Axel Schneider. Flensborgs bypræsident Hannes Fuhrig og Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen. Regimentschefen i Haderslev, Oberst Lars Mouritsen. Præsidenten for Danske Soldaterforeningers Landsråd, pens. Oberst Christian Arildsen. Chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, oberstløjtnant Claus Klaris.

Artiklen fortsætter under annoncen

Danske og tyske soldater med faner og våben. Fra dansk side stiller Hjemmeværnet med et æreskommando under kommando af kaptajn Peter Vejrum fra Sønderborg. De tyske soldater kommer dels fra Landeskommando Schleswig-Holstein i Kiel dels fra Westfalen kaserne i Ahlen. Desuden deltager der en gruppe reservister fra Hamburg samt den sædvanlige store civile delegation fra Ahlen.

Kl. 11.00 fejres ved Dybbøl Mølle 100-året for oprettelsen af den Selvejende Institution Dybbøl Mølle. Her taler blandt andet Bertel Haarder, som åbner en ny udstilling i møllen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kl. 19.00 gennemføres mindegudstjeneste i Sct. Marie Kirke med fælles gudstjeneste på dansk og tysk ved præsterne Mogens Birk Sørensen og Hauke Wattenberg, og med deltagelse af Slesvigske Musikkorps.

Den efterfølgende mindesammenkomst gennemføres igen i år i Frihedshallen, hvor der bl.a. er tale ved MF Bertel Haarder og underholdning ved Sønderjysk Pigekor og Slesvigske Musikkorps. Denne del er kun for tilmeldte.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
5. februar 2023 Kultur, Sønderborg

Kom tæt på krimidronningen Sara Blædel når hun besøger Brecklings Bogcafé

5. februar 2023 Kultur

Allan Breckling har sat Sara Blædel – Danmarks kvindelige krimiforfatter nummer ét – på plakaten til den næste udgave af Brecklings Bogcafé, som finder sted i Sønderborghus onsdag den 1. marts fra klokken 19. “Når jeg får besøg af Sara Blædel igen, så er det på opfordring fra flere kvindelige krimilæsere og jeg er glad […]

Læs mere...