Tom Buk Swienty præsenterede ny bog ved skanserne

21. september 2013 Kultur

Forfatter og journalist Tom Buk-Swienty præsenterede fredag sin nye bog om kaptajn Dinesen i de rette omgivelser, nemlig på Dybbøl Banke.

Tom Buk-Swienty har skrevet bøgerne Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als og under det arbejde stødte han på historien om Wilhelm Dinesen, der var far til Karen Blixen.

Tom Buk Swienty præsenterede fredag sin nye bog.

Tom Buk Swienty præsenterede fredag sin nye bog.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg læste en erindringsskrivelse af en ung officer, der havde været med i slaget ved Dybbøl den 18. april. Han havde skrevet en lille bog, der hed Fra 8. Brigade. Jeg vidste ikke, hvem Wilhelm Dinesen var. Men hans erindringer er helt fantastisk godt skrevet. Det var, som om man var med på stedet, og den her unge løjtnant oplevede noget af det værste i krigen 1864, fordi de fleste af hans kammerater faldt eller blev hårdt såret, fortæller Tom Buk-Swienty til flere medier.

Wilhelm Dinesen var ikke alene kriger. Han var også forfatter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Viste vejen

Tore Dinesen, der er Wilhelm Dinesens barnebarn og søn af Karen Blixens bror, Thomas Dinesen, gav Tom Buk-Swienty adgang til Wilhelm Dinesen-arkivet på Det Kongelige Bibliotek.

Bogen, Kaptajn Dinesen – Ild og blod, er baseret på dagbogsoptegnelser og breve fra Wilhelm Dinesen.

Kaptajnen deltog efter slaget på Dybbøl i den fransk-tyske krig i 1870, og han oplevede også Paris-kommunen. Senere drog han til ødemarken i Nordamerika.

Wilhelm Dinesen begik selvmord som 49-årig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvmordet fik en afgørende indflydelse på Karen Blixens liv og forfatterskab. Hun var kun 10 år, da faderen døde.

Årsagen til selvmordet afslører Tom Buk-Swienty først i andet bind om kaptajnen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
10. maj 2021 Uddannelse, Sønderborg

5a fra Dybbøl-Skolen er med i Lego Challenge- OL i børnehøjde

10. maj 2021 Uddannelse

5a fra Dybbøl-Skolen er tilmeldt Lego Challenge ’OL i børnehøjde’ og konkurrencen går ud på, at eleverne skal bygge noget med legoklodser, som har med Olympiske lege at gøre. Eleverne har sammen med klasselærer Marlene Strüssmann og Dusko Milovic som natur/teknologi lærer, har valgt at klassen bygger OL-byen med tilhørende sportsfaciliteter. ”I den forbindelse var […]

Læs mere...