Traditionstro Nytårsfest i Borgerforeningen

12. januar 2020 Kultur

Lørdag aften blev der holdt Nytårsfest i Borgerforeningen og det var naturligvis festkomiteen, der havde arrangeret, at der skulle spises rejecoktail, vildsvine- og husarsteg og slutteligt islagkage.

Når der festes i Borgerforening, så sker det efter en virkelig gammel køreplan, så traditionerne ikke glider bort. Første tale i programmet var talen for Dronningen.

“Den kongelige familie har i det forgangne år igen deltaget i arrangementer i Sønderborg – og senest var det ved indvielsen af Byens Havn, hvor Dronningen også besøgte Hotel Alsik”, sagde borgerforeningens formand, Tage Christensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og Nytårsaften hørte vi majestætens 48. nytårstale og her kom hun ind på ensomhed. Ikke kun blandt socialt udsatte er der ensomhed. Vi oplever det også hos ældre, der pludselig mister deres livsledsager”, sagde formanden og fortsatte:

“Et nyt år er begyndt og Sønderjysk Pigekor har været på Det Kongelige Teater, hvor de sang for Dronningen og andre indbudte i en gallaforestilling, som er den første fejring af Genforeningen”.

Talen for fædrelandet

Henry Kjær havde til opgave at holde tale for fædrelandet og han lagde ud med at sige, at i Danmark har vi alt det, som vi har brug for.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og så har vi verdens ældste flag og en rig kulturarv”.

“Vi har lov til at tegne, hvad der passer os og vi kan tro på Vorherre, Allah, Odin og Thor eller på ingenting”, sagde han blandt meget andet.

Drikkehornet

Borgerforeningen har et drikkehorn fra 1861 og det har foreningen fået af Frederik den Syvende og Grevinde Danner i forbindelse med Kongeskydningen.

“Borgerforeningen fik drikkehornet som tak”, sagde Tage Christensen og herefter blev hornet sendt rundt blandt festdeltagerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når I sidder med drikkehornet, så kan I ønske noget for Jer selv eller for andre. I kan gøre det i tavshed – eller I kan gøre det højt – men kort”, sagde han.

Tak til Erik Otten

Tage Christensen holdt også en tale til æresmedlem Erik Otten – egentlig skulle der siges nogle ord om flere æresmedlemmer, men de var ikke med til Nytårsfesten.

“Flere medlemmer er ramt af sygdom og kan ikke være her. Nogle laver også andre ting”, sagde Tage Christensen, inden han kom til Erik Otten.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Erik Otten er æresmedlem i Borgerforeningens Skyttelaug, hvor han også har været formand i otte år. Erik Ottens søn, Jørgen, er femte generations af Otten-familien i Borgerforeningen”, sagde formand Tage Christensen.

“Inde på Rådhuset er der et sølvbæger og det har Erik Otten skænket os. Det er en gave, som en anden fra Otten-familien, Claus Otten fik af Grevinde Danner i 1873, hvor hun vandt skydningen. Hun skød ikke selv, men Claus Otten skød for hende og sikrede hende en præmie, som han sendte hende. Som tak for oplevelsen, sendte hun kruset. Og det er det krus, borgmesteren drikker af, når han skåler med os i Byrådssalen”, sagde Tage Christensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter spisningen og talerne, skulle der danses til Glenn Bondes toner.

Næste fest i Borgerforeningen bliver den 11. juni, hvor der igen er Kongeskydning.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk