TV-indslag og frivilligt arbejde vægtes i sag om førtidspension eller flexjob

14. september 2016 Samfund

57-årige Jørn Thrane er for syg til at arbejde. Det fremgår af en skrivelse fra en speciallæge, der på Sønderborg Kommunens vegne har undersøgt Jørn Thrane. Selv troede han, at lægeundersøgelsen og samtalerne med kommunen var skridt på vej frem til en førtidspension eller måske et flexjob.

Men Jørn Thrane er frivillig formand i Ligeværd i Sønderborg, hvor han klarer op til 3-4 timers stillesiddende frivilligt arbejde gennem en måned – og yderligere har formanden for Rehabiliteringsteamet set ham i et indslag på TV Syd, hvor Jørn Thrane er “en helt anden person”.

Artiklen fortsætter under annoncen

På TV Syd er Jørn Thrane ikke sur og irriteret, som han er, når han mødes med Rehabiliteringsteamet, som han ikke har skyggen af tillid til.

Det er Rehabiliteringsteamet i Sønderborg Kommune, der har været gennem Jørn Thranes sag og det er dem, der skal fraråde eller anbefale førtidspension eller flexjob.

De lytter ikke

“Den gruppe mennesker lytter slet ikke til andre. Hverken mig eller den speciallæge, som de selv bad om en udtalelse. Det borgere og eksperter siger, tæller slet ikke. De ansatte i kommunen synes selv, de er meget klogere end andre”, siger Jørn Thrane. I Rehabiliteringsteamet vurderes teamformanden selv, at de er meget lydhøre og faktisk gav Jørn Thrane en valgmulighed, så der kunne træffes en afgørelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De ville sende mig gennem et såkaldt ressourceforløb, og sådan et kan strække sig over fem år – og fører det ikke til noget brugbart, så kan man få et mere”, siger Jørn Thrane, der ser ressourceforløb som en langtidsparkering, der langt fra koster kommunen det samme, som en eventuel førtidspension vil gøre.

Ikke inde i sagen

Jørn Thrane er utilfreds med, at de mennesker, der sidder i rehabilteringsteamet ikke har sat sig ind i hans sag. Men på det punkt skyder hans kritik helt forbi.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er bestemt min opfattelse, at sagen er læst meget grundigt. Den seneste speciallægeerklæring har jeg læst særdeles grundigt og stort set forholdt mig til hvert enkelt afsnit”, siger formanden for Rehabiliteringsteamet i sagens akter, som SønderborgNYT er i besiddelse af.

Er frivillighed kun for de få?

Jørn Thrane ser det også som et stort problem, hvis mennesker, der enten har – eller søger – førtidspension eller flexjob, ikke kan være frivillige, uden kommunen erklærer dem for raske.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvis det er et tegn på, jeg er rask, når jeg bruger 3-4 timer om måneden på stillesiddende, frivilligt, socialt arbejde, så er der rigtigt mange sønderborgensere, der får deres pension på et helt forkert grundlag. Selv handicappede, der har døgnhjælp, er frivillige – og mon de mister deres hjælper nu, hvor de kan erklæres for raske og friske”, siger Jørn Thrane. Han skynder sig at sige, at sådan går det nok ikke.

“Men det kan handle om, at jeg gennem Ligeværd har hjulpet en hel del unge mennesker, der også havde stort besvær med de kommuneansatte, som siger, de hjælper borgerne. Adskillige sager har været anket og i dem er det sådan, at Ligeværd og borgeren i langt de fleste tilfælde fik medhold”, siger Jørn Thrane.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har tit oplevet, at sagsbehandlere bliver rigtigt sure, når det bliver synligt, de ikke har gjort deres arbejde ordentligt”, siger Jørn Thrane.

Nu søger han pension på det foreliggende grundlag – men sagsbehandlingen frem til nu, den bliver der klaget over til højere instans.

Se indslaget fra TV SYD, der ifølge formanden for Rehabiliteringsteamet viser, at Jørn Thrane er frisk, glad og dermed langt fra indstilling til flexjob eller førtidspension: Indslaget er HER

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. maj 2022 Sundeved, Politik

Nu kommer der penge til cykelsti mellem Avnbøl og Adsbøl

27. maj 2022 Sundeved

Som en del af ’Cyklens år 2022’ har forligskredsen bag Infrastrukturaftalen sat 200 millioner kroner af til at støtte nye cykelprojekter i Danmark. Forligskredsen er på baggrund af et oplæg fra Vejdirektoratet blevet enige om at udmønte pengene til en række konkrete projekter og ét af dem er en cykelsti mellem Avnbøl og Adsbøl. ”Det […]

Læs mere...