TV-Syd-grundlægger Helge Lorenzen er død

1. marts 2014 Uncategorized

Efter længere tids sygdom døde 81-årige Helge Lorenzen natten til lørdag. Det skriver TV Syd. Helge Lorenzen blev i sin tid som journalist far til det regionale tv-system i Danmark. Det skete efter han i 1982 blev projektleder for et tv-forsøg under Danmarks Radio i Sønderjylland, der skulle give konkurrence til tysk tv, som de fleste sønderjyder havde stillet ind på, skriver Flensborg Avis.

Artiklen fortsætter under annoncen

TV-Syds grundlægger Helge Lorenzen er død.

TV-Syds grundlægger Helge Lorenzen er død.

Et par år efter ville Danmarks Radio lukke forsøget, men det ville Helge Lorenzen ikke finde sig i. Sammen med lokale kræfter gik han i gang med at opbygge det TV Syd, som vi kender i dag.

Var en pioner

Det sønderjyske oprør mod Danmarks Radios tv-monopol mødte folkelig sympati, og i det første år efter løsrivelsen fra Danmark Radio eksisterede TV Syd på grundlag en særlov.

Senere kom tv-stationen ind under TV2-loven, og hele det regionale tv-net med otte stationer tog form.

– Helge Lorenzen var pioneren, der gjorde op med en ensidig formidling af tv-nyheder og reportager udelukkende set fra København. Vi er nogle, der kan huske monopol-tiderne med en TV-Avis, der for sjældent kom vest for Valby bakke. Hans indsats har betydet uendelig meget for den sammenhængskraft Danmark med sine stærke regionale identiteter den dag i dag har stor gavn af, siger Flensborg Avis’ chefredaktør, Jørgen Møllekær.

Voksede op i grænselandet

Helge Lorenzens ambition var at skabe et talerør for den almindelige dansker i de elektroniske medier. Journalisterne skulle ikke være mikrofonholdere for magthaverne. I stedet skulle beslutningstagerne lytte til folket.tv syd

Helge Lorenzen lagde aldrig skjul på, at han var socialdemokrat, men hans mest loyale støtter under opbygningen af TV Syd var Venstre-folk og Radikale.

Helge Lorenzen voksede op i grænselandet i brændpunktet mellem dansk og tysk under fattige kår, og hans store interesse for samfundet drev ham som 20-årig ind i journalistikken.

Han begyndte i den daværende socialdemokratiske lokalpresse, men de journalistiske ambitioner førte ham videre til hovedorganet for den socialdemokratiske bevægelse, Aktuelt.

Han efterlader sin hustru Kirsten, to sønner og en datter.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk