TV-Syd-grundlægger Helge Lorenzen er død

1. marts 2014 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Efter længere tids sygdom døde 81-årige Helge Lorenzen natten til lørdag. Det skriver TV Syd. Helge Lorenzen blev i sin tid som journalist far til det regionale tv-system i Danmark. Det skete efter han i 1982 blev projektleder for et tv-forsøg under Danmarks Radio i Sønderjylland, der skulle give konkurrence til tysk tv, som de fleste sønderjyder havde stillet ind på, skriver Flensborg Avis.

TV-Syds grundlægger Helge Lorenzen er død.

TV-Syds grundlægger Helge Lorenzen er død.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et par år efter ville Danmarks Radio lukke forsøget, men det ville Helge Lorenzen ikke finde sig i. Sammen med lokale kræfter gik han i gang med at opbygge det TV Syd, som vi kender i dag.

Var en pioner

Det sønderjyske oprør mod Danmarks Radios tv-monopol mødte folkelig sympati, og i det første år efter løsrivelsen fra Danmark Radio eksisterede TV Syd på grundlag en særlov.

Senere kom tv-stationen ind under TV2-loven, og hele det regionale tv-net med otte stationer tog form.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Helge Lorenzen var pioneren, der gjorde op med en ensidig formidling af tv-nyheder og reportager udelukkende set fra København. Vi er nogle, der kan huske monopol-tiderne med en TV-Avis, der for sjældent kom vest for Valby bakke. Hans indsats har betydet uendelig meget for den sammenhængskraft Danmark med sine stærke regionale identiteter den dag i dag har stor gavn af, siger Flensborg Avis’ chefredaktør, Jørgen Møllekær.

Voksede op i grænselandet

Helge Lorenzens ambition var at skabe et talerør for den almindelige dansker i de elektroniske medier. Journalisterne skulle ikke være mikrofonholdere for magthaverne. I stedet skulle beslutningstagerne lytte til folket.tv syd

Artiklen fortsætter under annoncen

Helge Lorenzen lagde aldrig skjul på, at han var socialdemokrat, men hans mest loyale støtter under opbygningen af TV Syd var Venstre-folk og Radikale.

Helge Lorenzen voksede op i grænselandet i brændpunktet mellem dansk og tysk under fattige kår, og hans store interesse for samfundet drev ham som 20-årig ind i journalistikken.

Han begyndte i den daværende socialdemokratiske lokalpresse, men de journalistiske ambitioner førte ham videre til hovedorganet for den socialdemokratiske bevægelse, Aktuelt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han efterlader sin hustru Kirsten, to sønner og en datter.

21. juni 2024 Augustenborg, Erhverv

Kommunen bliver ejer af siloerne ved Augustenborg Havn

21. juni 2024 Augustenborg

Fra den 1. juli kan Sønderborg skrive siloerne og pakhuset i Augustenborg ind i rækken af kommunale ejendomme og borgmesteren mener, det er et køb, der giver rigtig god mening. “Udviklingen af havneområdet i Augustenborg er et vigtigt projekt, der betyder rigtigt meget og når vi køber DLG-bygningerne, så råder vi over hele havneområdet og […]

Læs mere...