Tyndfilm-solceller kommer ikke til at bremse klimakrisen

19. december 2022 Erhverv Skrevet af: Redaktion

Tyndfilmteknologi kommer ikke til at bremse klimakrisen alene, men den er en vigtig del af den grønne omstilling.

Sådan lyder det fra professor Morten Madsen, som nu kan tilføje titlen centerleder til sit visitkort. I årevis har den 42-årige professor som frontmand for solcellegruppen ved SDU i Sønderborg været med til at levere banebrydende forskning inden for organiske solceller ved hjælp af tyndfilmteknologi.

Tyndfilm baseret på metal oxid, hybride eller organiske materialer er i fokus for centrets forskning, og energiteknologierne som udvikles i centret, baserer sig på netop disse tyndfilm. Den ’tynde’ del refererer til tykkelsen af materialet, der danner filmen, som kan være så tynd som 100 nanometer – 1/10.000-del af en millimeter – afhængigt af type af tyndfilm.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og tyndfilm er vigtig i forbindelse med fremstillingen af fremtidens solceller. For selvom solenergi er ét af de hurtigst voksende markeder inden for den grønne omstilling, så udgør den blot fire procent af verdens samlede strømproduktion. Vi er stadig langt fra at overkomme klimakrisens udfordringer.

“Vi har opbygget stor erfaring og ekspertise inden for området i forbindelse med udvikling af organiske solceller. Den ekspertise skal ikke blot skærpes yderligere, men også bredes ud til andre nye, teknologiske områder, så vi kan udfase fossil energi som kul, gas og olie”, siger Morten Madsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bæredygtig solenergi

Solenergi og grønne energiteknologier skal være endnu mere udbredte, men vi har en udfordring med konventionelle solcelleteknologier. Selvom gængse solcellepaneler er effektive og holdbare og et godt alternativ til fossile brændsler, så indebærer materialerne og produktionen at CO2 aftrykket er relativt højt, samtidig med at de er begrænsede i deres installationsmuligheder fx pga. rigide og ikke-gennemsigtige paneler. Desuden skal prisen endnu længere ned.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er her, CAPE kommer ind i billedet. Organiske solceller er nemlig mere bæredygtige og kan designes i farve, fleksibilitet og også gennemsigtighed. Desuden kan de opskaleres ved hjælp af rulle-til-rulle-processer, som er meget omkostningseffektive. Det er netop de egenskaber, som forskningen hos CAPE har fokus på for at udbrede teknologien endnu mere. Og teknologien er ved at være moden med kommercielle paneler til rådighed i dag. Parallelt med at de organiske solcellerne forbedres yderligere gennem forskning og udvikling, mangler vi blot, at virksomheder investerer i og satser endnu mere på teknologien.

Artiklen fortsætter under annoncen

”I den sammenhæng håber vi også på større synlighed i forbindelse med etableringen af CAPE. Det er nødvendigt at skærpe identiteten og give erhvervslivet og samarbejdspartnere en entydig kontaktflade, så vi kan få flere til at investere i teknologien”, siger leder af NanoSYD og Mads Clausen Instituttet, professor Horst-Günter Rubahn og fortsætter:

”Samtidig er gruppen med udgangspunkt i deres banebrydende forskning inden for tyndfilmteknologi kommet med i flere og flere nationale og internationale netværk og forsknings- og udviklingsprojekter, hvilket igen har ført til nye anvendelsesområder”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den grønne P-to-X-fødekæde 

Og netop de nye anvendelsesområder er et vigtigt aspekt i etableringen af CAPE. På centret forsker de stadig i organiske solceller og opskaleringen af disse, men samarbejder også med virksomheder i forbindelse med andre grønne teknologier, såsom superkondensatorer og udvinding af grøn brint.

”De erfaringer, vi har gjort os i forbindelse med udvikling og forståelse af nye materialer og tyndfilm, kan vi bygge videre på. Nogle af de processer, vi har brugt i udviklingen af solceller kan vi f.eks. også bruge til at spalte vand, så vi kan lave grøn brint”, siger Morten Madsen.

Allerede på nuværende tidspunkt har CAPE-projekter med virksomheder, hvor de hjælper med forskning og udvikling samt opskalering af superkondensatorer og teknologi til grøn brint.

”På sigt kan vi udvinde strøm med solcellerne og derefter enten lagre den i superkondensatorer eller lave strømmen om til grøn brint. På den måde passer teknologierne sammen og spiller direkte ind i Power-to-X. Vi har en dyb viden om materialerne og processerne, som er vigtig i denne sammenhæng”, fortæller Morten Madsen.

SDU CAPE står for Centre for Advanced Photovoltaics and Thin-film Energy Devices – du kan læse mere her på centrets hjemmeside.

28. marts 2024 Samfund, Sønderborg

Rigtigt mange blev en del af Stop Madspild

28. marts 2024 Samfund

Torsdag stod adskillige mennesker i kø for at hente overskuds-madvarer i Frivillighedens Hus, hvor en gruppe på 18 frivillige stod klar til at dele ud og på den måde var både frivillige og modtagere en del af Stop Madspild, som også bakkes op af en række lokale dagligvarebutikker. “Vi har fået en masse madvarer, som […]

Læs mere...