Udgifter til flygtninge er en bombe under kommunekassen

20. december 2015 Samfund

Hver eneste dag ankommer nye flygtninge til landets kommuner, efter at have fået asyl i Danmark.

I de første tre år i kommunerne er flygtningene omfattet af integrationsloven og skal tilbydes et særligt pengeintegrationsprogram, for at de hurtigst muligt skal blive selvforsørgende. Men kommunernes udgifter til integrationsprogrammet vokser støt, i takt med at flere og flere flygtninge kommer til landet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kommunerne får i de første tre år en hjælpende hånd fra staten, for mens flygtningene er under det treårige integrationsprogram, refunderer staten nemlig store dele af udgifterne til kommunerne.

Men når de tre år er gået, er det kommunernes egne kasser der skal betale for flygtningene. Det kan blive en bombe under kommunernes økonomi, advarer kommunalforsker Roger Buch.

“Efter de tre år er kommunerne i den situation, at de selv må betale gildet. Derfor venter der en voldsom udfordring for kommunerne, hvis antallet af flygtninge bliver ved med at fortsætte i det tempo, som vi har set i de seneste to år”, siger Roger Buch til TV2 Nyhederne.

Kommunerne har overfor TV 2 opgjort deres udgifter i 2015 til midlertidige boliger, vejledning og opkvalificering, virksomhedspraktik, løntilskud, danskuddannelse, tolkeudgifter og kontanthjælp.

I Sønderborg er beløbet i 2015 opgjort til 29.730.374 kroner.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk