Ulykker på skiferien kan sende sønderjydernes økonomi off-piste

22. januar 2019 Erhverv

Mange sønderjyder pakker inden længe kufferten til den årlige skiferie.

SOS International registrerede 1700 skiskader i vintersæsonen 2017/2018.

Derfor bør de sønderjyske skituristers forberedelser til ferien inkludere et tjek af to væsentlige forsikringer: Ansvarsforsikringen og rejseforsikringen, skriver GF Grænsen i en pressemeddelelse.

Skiferien kan nemlig ende med en stor efterregning, hvis uheldet er ude, og der ikke er styr på forsikringerne. Det gælder både hvis man løber ind i en anden person på pisten, der kommer alvorligt til skade, eller hvis man selv kommer ud for et uheld.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tag indboforsikringen med på ferie

De vil sikkert overraske en del sønderjyder, at deres indboforsikring er væsentlig, hvis de kommer i den uheldige situation at forvolde skade på andre skiløbere.

“Der ligger ofte en ansvarsforsikring som en del af indboforsikringen. Ansvarsforsikringen er nødvendig for skiløbere i den situation, hvor man kommer til at skade en anden skiløber og bliver gjort erstatningsansvarlig. Det kan nemlig blive en temmelig dyr affære”, fortæller Svend Erik Danielsen, der er leder af GF Grænsen med kontorer i Kollund, Tønder og Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vis overskud på pisten: Kend de 10 FIS-regler

Vel ankommet til sneen kan travlheden på pisterne give anledning til pressede situationer, når utålmodige og erfarne skiløbere blander sig med helt grønne nybegyndere eller mindre erfarne skiløbere.

For at undgå uheld på pisterne har Det Internationale Skiforbund lavet ”FIS-reglerne”, 10 regler, som bliver betragtet som en international færdselslov for skiløbere. Reglerne er ikke lov i juridisk forstand, men bruges til at afgøre, hvem der er skyld i ulykker med skiløbere og snowboardere. Derfor kan man bruge rejsen til destinationen til at læse op på teorien, så man kan indtage pisterne med en vis portion overskud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Husk rejseforsikringen

Er uheldet alligevel ude, så lyder den enkle anbefaling, at man hurtigst muligt kontakter sit forsikringsselskab.

For at sikre sig et smidigt forløb skal sønderjyderne huske at medbringe det blå EU-sygesikringskort i bagagen og også kontrollere, at kortet ikke er udløbet. Kortet dækker dog ikke hjemtransport, så inden kufferten lukkes, er det gode råd at sikre sig, at man har en rejseforsikring.

“Hvis skaden er alvorlig, og man skal med båretransport og ambulancefly hjem, så kan regningen løbe op i flere hundrede tusinde kroner. Det blå EU-sygesikringskort dækker ikke hjemtransport. Derfor bør man undersøge, at man har en rejseforsikring, der dækker hjemtransport og evt. behandling på ulykkesstedet”, siger Svend Erik Danielsen fra GF Forsikring i grænselandet.

Artiklen fortsætter under annoncen

FIS-reglerne

Respekt

Skiløbere/snowboardere skal opføre sig på en måde, så han ikke udsætter andre for fare.

Kontrol

En skiløber eller snowboarder må køre med kontrol. Han skal tilpasse hastigheden og måden at opføre sig på efter sit personlige niveau og til forhold som terræn, sne og vejret og trafik på pisten.

Rutevalg

En skiløber eller snowboarder, der kommer bagfra, skal altid vælge en rute, så han ikke udsætter forankørende for fare.

Artiklen fortsætter under annoncen

Overhaling

En skiløber eller snowboarder må overhale forankørende under forudsætning af, at han efterlader nok plads til, at den forankørende kan foretage enhver bevægelse.

Indkørsel, start og bevægelse op ad bjerget

En skiløber eller snowboarder, der kører ind på en pist, starter efter standsning på en pist eller bevæger sig op ad bakken, skal kigge op og ned ad pisten for at sikre sig, at han kan gøre det uden at skade sig selv eller andre

Standsning

Med mindre det er absolut nødvendigt, skal en skiløber eller snowboarder undlade at stoppe på pisten, hvor den er smal eller sigtbarheden er dårlig. Efter et fald på et sådan sted, skal man flytte sig væk fra pisten hurtigst muligt.

Til fods

En skiløber eller snowboarder, der enten kravler op eller ned på pisten til fods, skal gøre det i kanten af pisten.

Skilte og markeringer

En skiløber eller en snowboarder skal respektere alle skilte og markeringer.

Ulykker

Ved uheld på pisten har enhver pligt til at yde hjælp, hvis det er nødvendigt.

Identifikation

I tilfælde af en ulykke skal enhver skiløber eller snowboarder og vidner, hvad enten de er ansvarlige for ulykken eller ej, udveksle navne og adresser.

Kilde: skisport.dk

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
21. marts 2023 112, Gråsten

Politiet efterforsker mulig voldtægt i Gråsten

21. marts 2023 112

Politiet modtog lørdag aften en anmeldelse om en mulig voldtægt begået i Gråsten og de har i den forbindelse været på stedet og iværksat en efterforskning for at undersøge, om der er foregået et strafbart forhold. Det skriver politiet i en mail til SønderborgNYT. Politiet har endnu ikke afsluttet efterforskningen og har derfor på nuværende […]

Læs mere...