Unge flytter fra landdistrikterne

1. juli 2014 Uncategorized

I løbet af de seneste fem år er langt flere unge flyttet til de større byer og endnu færre vender tilbage til livet på landet.

Ifølge Politiken er knap 70.000 flere unge på 18 til 29 år flyttet til de større byer de seneste fem år. Blot 17.000 over by11429 år er flyttet den modsatte vej, viser et forskningsprojekt fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Problemet er manglende tilbud til de unge, og især dårlige transportforbindelser, så de unge ikke har mulighed for at besøge de større byer.

God barndom på landet

Men de unge vil faktisk gerne vende tilbage efter et ungdomsliv i byen.

Centeret har talt med 9.klasseselever fra fire forskellige landområder i Danmark, og det viser sig, at en god barndom på landet er afgørende for lysten til at vende tilbage.

– Vi forbinder det at have en god barndom med det at bo på landet. Når de unge har levet et ungdomsliv og taget en uddannelse i byen tænker de på landområderne som et attraktivt sted for dem at være, når de skal stifte familie, siger forskningsleder Niels Ulrik Sørensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ministeren: Unge savner fristeder

Byernes mylder af mennesker, de mange butikker, gå-ud-stederne og ikke mindst muligheden for at slippe væk fra de voksnes overvågning trækker i de unge i landdistrikterne.

Rigtigt mange unge kommer i Wunder-bar

Rigtigt mange unge kommer i Wunder-bar

Artiklen fortsætter under annoncen

Det viser en ny rapport, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har fået udarbejdet.

– De sidste år, inden de unge bliver rigtig voksne, er vigtige, for det er her, de folder sig rigtigt ud som selvstændige individer og finder deres egne ben som voksne. Derfor er det også vigtigt, at der er gode rammer for et ungdomsliv, hvor den udvikling kan finde sted, siger Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter til DR Sjælland.

De unge fortæller i rapporten, at livet på landet har givet dem et dejligt børneliv, og ser for sig, at de en dag kan vende tilbage for at give deres egne børn et godt børneliv. Men midt i teenageårene trækker byerne – ikke mindst på grund af sine mange fristeder, hvor de unge kan prøve sig selv af og udvikle sig på egne præmisser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvom der eksempelvis er gode sportsfaciliteter i lokalområderne på landet, så oplever de unge, at de falder igennem i de tilbud, og de savner mere ungdomsprægede tilbud, som er rettet mod netop dem.

Gode busforbindelse til større byer er en løsning, der kan gøre det mere attraktivt at bo i landsbyerne. Hvis ikke de kommer, så flytter de unge.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
30. juni 2022 Samfund, Sønderborg

Autocampere får nye p-pladser – det skal få dem væk fra Slotskajen

30. juni 2022 Samfund

Politikerne i Teknik-, By- og Boligudvalget har tilbage i februar udpeget tre områder, som i en forsøgsperiode skal fungere som P-plads for autocampere og trække autocamperne væk fra Slotskajen. “Forvaltningen har fundet otte områder og vi valgte de tre af dem”, siger udvalgsformand Kirsten Bachmann til SønderborgNYT. Hun fortæller, at det vigtige er, at pladserne […]

Læs mere...