Unge skal bruge deres demokratiske stemme – i ord og på stemmesedlerne

27. september 2021 Politik

På onsdag mødes unge fra idrætshøjskolen og Den Boligsociale Helhedsplan til en gåtur og en snak om at have og bruge sin demokratiske stemme – i samtale og på stemmesedlen.

Kommunal- og regionsrådsvalget er lige om hjørnet. Det er derfor Frirummets ambition med ’Møder på Hal-vejen’ at kickstarte den demokratiske samtale i nærvær med unge fra forskellige danske lokalsamfund.

Unges valgdeltagelse er lav til kommunalvalg. Derfor er udgangspunktet for Møder på Hal-vejen at styrke unges bevidsthed om demokrati og – på længere sigt – at styrke valgdeltagelsen, skriver Frirummet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Møder på Hal-vejen er møder med øvelser i at forstå demokratiet, udtrykke sig om demokrati og agere demokratisk. To grupper af unge med forskellig baggrund og tilslutning til demokratiet matches og udfordres i at tage stilling, sætte ord på og forholde sig kritisk til det danske demokrati.

Workshoppen giver plads til både intuition og refleksion gennem forskellige social medie-baserede opgaver, som gør plads til skriftligt, mundtligt og visuelt at udtrykke sin opfattelse af demokrati – to og to og i større grupper.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er derfor ikke et krav om at vide noget om det danske demokrati. Det er i mødet med sin egen og andre unges forståelse af demokrati, at nye holdninger kan opstå og blive udfordret.

”Demokrati er samtale” skrev Hal Koch i 1945. Derfor er hans tanker og ord inspirationsmotor for projektet. I samtalen er det vigtigt at byde ind, undersøge sin egen holdning og lytte. Når vi giver plads til hinanden i samtalen, udlever vi demokratiet.

Den gode demokratiske samtale viser nemlig vejen til større demokratisk deltagelse – i lokalsamfundet og i valgboksen. Hvis flere unge stemmer skal havne i valgboksen til KV21, skal der gøres en indsats for at styrke unges oplevelse af at have en stemme, der høres og tæller i demokratiet. Og selvtilliden til at bruge den.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Valgdeltagelse kan ikke styrkes udelukkende ved ‘husk-at-stemme’ kampagner, men kræver en kultur- og mentalitetsændring. Demokratiet skal indrettes, så det er mere inkluderende og engagerende, så der er plads til forskellighed og nuancer i den offentlige samtale. Samtidigt skal unge opdage, at de allerede udøver demokrati i det små og at deres stemmer er værdifulde i samfundet”, siger Grith og Anne Katrine, der står for Møder på Hal-vejen.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
19. oktober 2021 Politik, Gråsten

Nu skal der laves en bystrategi for Gråsten, Rinkenæs og Egernsund

19. oktober 2021 Politik

Sønderborg Kommune tager fat på sin femte bystrategi og denne gang er det borgerne i Gråsten, Rinkenæs og Egernsund, der inviteres til at deltage i arbejdet med at definere deres byområdes identitet og potentiale – og udpege den fremtidige retning for byområdets udvikling. Kommunen forsøger på flere forskellige måder at få input fra borgerne: Det […]

Læs mere...