VetNatura-dyrlæge svarer på spørgsmål om demens hos hunde

2. januar 2018 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

En hundeejer har et spørgsmål til dyrlæge Katrine Zachariassen, VetNatura, om sin ca. 8-9 år gamle, udenlandske gadehund.

De sidste dage, aftener og nætter søger hun meget kontakt. Meget mere end ellers.

Kommer farende ind i stuen f. eks og virker som om hun ikke lige kunne finde mig. Eller, gå lidt rundt og piver og hopper så op i sengen til mig. Noget hun ellers kun gør når hun kan ligge der alene.

Spekulerer på om hun er ved at blive lidt dement. Spiser og drikker som normalt men stopper ofte op på gåture for ligesom at vejre.

Artiklen fortsætter under annoncen

På forhånd tak

Claudia Limberg

VetNatura-dyrlægen svarer

Hej Claudia

Mange tak for dit spørgsmål. Din beskrivelse af hendes ændret adfærd er utrolig god og jeg kan godt forstå din bekymring. Jeg har prøvet at gennemgå Demens så overskueligt som muligt, så du kan læse det igennem og se om der er flere symptomer der passer på din hund.

Demens, kognitiv dysfunktion, er en fremadskridende langsom tilstand der ses hos ældre hunde, typisk over 8 år. På trods af øget fokus på området de seneste år kender man pt. ikke den præcise årsag til demens, men det ser ud til at der sker flere forskellige unormale reaktioner i hjernen hos de ramte hunde der gør at hjernevæv degenerer og forsvinder – bl.a. også den del af hjernen der står for hukommelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De symptomer der typisk ses er:

  • Hunden ændrer adfærd, den virker forvirret og begynder ofte at vandre formålsløst rundt, det virker til at den glemmer tidligere indlærte rutiner og ender f.eks. bag døren når den skal ud
  • Eller den begynder at stå og stirre tomt ud i luften eller ind i en væg
  • Hunden enten trækker sig hvis dyr eller mennesker tager kontakt til den og holder op med selv at lægge op til leg/kælen eller modsat kan hunden begynde at følge ejeren meget tæt, være unormalt kontaktsøgende eller begynde at pibe umotiveret
  • Artiklen fortsætter under annoncen

  • Hunden mister sin rummelige fornemmelse og kan blive fanget under spisebordet, kan pludselig ikke finde ud af at komme forbi indkøbsposerne som er stillet på gulvet eller begynder pludselig at mase sig igennem hvor det er fysisk umuligt at komme igennem
  • Hunde som ellers altid har været renlige, kan begynde at være urenlige
  • Nogle hunde ændrer døgnrytme og sover mere og dybere om dagen

Det er meget vigtigt at understrege, at der skal være flere af de nævnte symptomer tilstede samtidigt, før man skal begynde at tænke på demens.

Artiklen fortsætter under annoncen

Demens er nemlig pt. en såkaldt ”udelukkelsesdiagnose” hvilket vil sige, at der endnu ikke findes en specifik test der kan stille diagnosen. Universitetshospitalet for familiedyr i København arbejder lige nu for at finde specifikke sygdomsmarkører for demens, så man evt. i fremtiden kan tage en blodprøve.

Derfor skal alle andre sygdomme der kan give lignende symptomer udelukkes. Det vil sige at det er meget vigtigt med en meget grundig konsultation bestående af klinisk undersøgelse, blodprøve inkl. test for nedsat stofskifte, urinundersøgelse samt en neurologisk undersøgelse for at udelukke hjernetumor, som kan give samme symptomer som demens – i sidstnævnte tilfælde kommer symptomerne dog ofte hurtigt over 1-2 måneder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derudover er det vigtigt med en fyldstgørende snak angående adfærdsændringerne.

Der findes ingen kurativ behandling af demens. Der findes ét humant registreret præparat (Eldrepryl) som ifølge amerikanske studier gør at 30procent af hundene får en forbedring i kognitive funktioner, de mentale processer i hjernen, der gør at vi kan opfatte verden, tænke og problemløse, men rigtig mange vælger efterfølgende at stoppe behandlingen med præparatet pga. bivirkninger. Det er dog en god idé at give støttende behandling i form af kosttilskud og akupunktur. Samtidig er det vigtigt at sige at demens ikke er plagsomt for hunden, så længe den har en ejer med forståelse og som har mulighed for at støtte den.

Jeg håber at dette hjælper dig til at blive mere afklaret. Husk endelig, at de symptomer du nævner, kan have andre årsager – f.eks. smerter – så det er vigtigt med en grundig undersøgelse.

22. juli 2024 Kultur, Nordborg

Der er plads til flere til ringriderfesten i Guderup

22. juli 2024 Kultur

Søndag er der ringridning i Guderup og dagen begynder med et rytteroptog, som starter klokken 11:30. Klokken 12 åbner telte, boder og Als Udlejnings legeland på pladsen – og frem til klokken 14 er der gratis sildebord til de, der køber en øl eller en sodavand. Omkring klokken 16 er der kongeomridning og klokken 17:15 […]

Læs mere...