Vi handler stadig meget i Tyskland

8. juli 2014 Erhverv

Størstedelen af de grænsehandlende er sønderjyder, der har kort afstand til de tyske sommertilbud.

” width=”241″ height=”133″ /> Fleggaard og andre tyske varehuse er stadig så attraktive, at danskere kører langt for at handle.

– Det er ikke overraskende, at grænsehandel er mere udbredt, jo tættere man kommer på den dansk-tyske grænse. Hele 59 procent af befolkningen i region Syddanmark forventer at grænsehandle i deres sommerferie, og det er ikke ligefrem et tal, den danske detailhandel jubler over, siger Marie Louise Thorstensen, der er politisk konsulent i Dansk Erhverv.

– Interessant nok er det dog stadig en relativ høj andel i landets øvrige regioner, som forventer at køre til Tyskland for at grænsehandle. Transporttiden og benzinomkostningerne synes altså ikke at afskrække danskerne fra en tur til et tysk supermarked, hvor varerne ikke er pålagt de samme afgiftsbyrder, som i Danmark, siger hun til Flensborg Avis.

Traditionelt er der fortrinsvist blevet grænsehandlet nydelsesmidler som slik, sodavand og alkohol, men i de senere år er grænsehandlen blevet udvidet med fødevarer og dagligvarer, hvor blandt andet momsen er lavere i Tyskland. Danskerne fylder med andre ord bilen op, når de i forvejen kører over grænsen for at handle.

Folketinget har tidligere sænket afgifterne på øl og sodavand, fordi det ville bremse en del grænsehandel og – ifølge politikerne – give flere arbejdspladser i de danske butikker. Hvor mange nye ansatte, der er fulgt i kølvandet på nedsættelsen af afgiften, er der ikke sagt noget om.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk