På Kvinde- og Krisecenter i Sønderborg ringer kvinder på døren, når de har brug for at få løst deres problemer med en voldelig kæreste eller mand. Vold mod kvinder er ikke kun at manden slår. Der er også økonomisk vold, hvor han sidder på hele økonomien og kvinden blot får de penge, som han synes, hun skal have – og selvfølgelig skal hun aflægge regnskab for, hvad de er brugt til. Der er seksuel vold og psykisk vold.
Et fællestræk for de voldelige mænd er, at de allesammen er opdraget af kvinder, der konstant har beundret dem.
“Det er selvfølgelig ikke hele sandheden, men det er heller ikke helt galt at sige sådan, selvom der er en fare for at lyde stereotyp, lyder det fra psykolog Lis Augustenborg, der i omkring otte år har været formand i bestyrelsen bag Kvinde- og Krisecenter. I dag er hun trådt et lille skridt tilbage til næstformandsposten.
I tresserne og halvfjerdserne gik mange kvinder hjemme og passede deres børn. Og for mange mødre var det rigtigt dejligt, fordi de var så heldige, at deres børn var helt fantastiske. Især drengene.
“Kvinderne levede deres liv gennem børnene”, siger Lis Augustenborg. Jo mere fantastiske børnene var des mere fantastiske var deres mødre.
Mors helt
“Min søn får tårnhøje karakterer i skolen og han skal nok både i gymnasiet og på universitet”, sagde mødrene til alle, de mødte på deres vej. – Dengang var det kun de virkeligt dygtige, der kom i gymnasiet – Og nogle af mødrene havde sønner, der fik en rigtig god akademisk uddannelse og nogle havde sønner, der tog andre uddannelser. Men de var fantastiske allesammen.
“Men de har bare lært deres sønner, at alt hvad de gjorde, var fantastisk”, siger Lis Augustenborg. De glemte helt at udstyre drengene med nogle sociale kompetencer, så de fik lært at begå sig andre steder end hjemme hos mor, hvor de selvfølgelig var noget så enestående dygtige og fantastiske. Der blev slet ikke stillet krav til familiens helt.
Tåler ikke krav
Når en dreng vokser op uden krav og med en forestilling om at være enestående og fantastisk, så har han ikke lært, hvordan man håndterer krav fra kæresten. For hende er det jo ikke nok, at han sidder inde i stuen og er fantastisk, mens hun laver mad, vasker tøjet og ordner haven.
Helt galt bliver det, når den lille familie får et barn.
“Så mister den mand, der er vokset op med altid at være nummer 1 sin topplacering og det kan han slet ikke håndtere. Når han ikke bliver beundret, mister han taget”, siger Lis Augustenborg. Hun kalder ikke den type mænd for klokkeklare psykopater, selvom vi alle har psykopatiske træk. Nogle i større grad end andre.
“Mors helt kan bare ikke indgå i følelsesmæssige relationer”, siger hun. Han kan kun klare at blive beundret.
Vold virker
Tit er kvinderne bedre til at få tingene sagt, til at få sat ord på, hvordan de har det.
“Og når de så gør det, føler mors helt sig magtesløs og så slår han. Og det virker”, siger Lis Augustenborg.
Efter volden følger forsoningen og i den efterfølgende tid vil kvinden gøre sig umage med ikke at risikere at blive slået igen. Hun tager sig mere af manden, tysser på børnene og drømmer ikke om at bede ham skifte ble eller se til de små pus, når de græder om natten.
“Så oplever han igen, at han er midtpunkt og bliver beundret”, siger Lis Augustenborg.
Næste gang manden føler sig nedgraderet eller magtesløs, så slår han igen. Og så går det godt en tid igen.
“Vold virker kun kortsigtet”, siger Lis Augustenborg. Derfor vil volden gentage sig igen og igen.
Opdragelse
Kvinde- og Krisecenter har eksisteret i Sønderborg i 30 år og arbejder også forebyggende. Det er ret tankevækkende at volden alligevel finder sted – og der er jo ingen mænd – heller ikke de voldelige – der ikke ved, det er helt galt at slå på børn og kærester og koner.
“Vi skal opdrage vores børn sådan, at de lærer at begå sig blandt andre. Det er meget muligt, vores børn er dygtige i skolen og får høje karakterer eller gode uddannelser. Men det gør dem altså ikke fantastiske”, siger Lis Augustenborg til SønderborgNyt.
Vigtige løbetur
Når børn er små og lige begyndt at rende ud til andre børn, så kommer de farende hjem hvert tiende minut. Er hjemme et kort øjeblik og så stikker de af igen. Det gentager sig gennem hele eftermiddagen eller formiddagen.
“De smutter ud, fordi det er sjovt og spændende at opleve verden og andre børn. Når de ikke kan rumme mere, så stikker de hjem for lige at finde ro. De stresser af”, siger Lis Augustenborg og forklarer det er vigtigt, de gør sådan. På den måde lærer de nemlig på tryggeste vis at rumme verden og de mennesker, som krydser deres vej. De lærer, at de ikke er verdens centrum. Lærer at gå på opdagelse og også at finde den trygge base.
Når mennesker er trygge, så er der ikke brug for, at de beskytter sig med magt. Og trygheden findes gennem de relationer, som vi har til andre mennesker.
Ny vej til uselvstændige unge
Der er stadig mødre, der lever og ånder for deres børn. Både den slags der beundrer deres børn grænseløst for deres skole og uddannelse. Altså for det de kan og ikke for dem, som de er.
Og så er der curlingforældre, der fjerner samtlige sten på børnenes vej til at blive lige så fantastiske, som de beundrede helte.
“Curlingforældrene stopper ikke med fejeriet, før de dør. Når de bliver bedsteforældre, så fejer de også for børnebørnene, siger Lis Augustenborg. Der ligger mange sten på et menneskes vej gennem livet.
Altså kan vi i fremtiden opleve mænd og kvinder, der ikke kan ret meget andet end blive rost og beundret – og vi kommer til at opleve mennesker, der ikke selv kan arbejde sig hen mod et mål eller klare modstand, fordi de aldrig har fået chancen for at lære det.
Deres fremtid formes af forældre, der vil dem det allerbedste.
Måske skal der tænkes over ordet: Væredygtighed.