Zerosport: Broagerland Rideklub halverer el-forbruget

16. januar 2015 Frivillige

For fjerde år i træk falder elforbruget i Broagerlands Rideklub. Siden 2010 er det lykkedes klubben at reducere elforbruget fra 40.000 kWh til 16.500 kWh.

LED er en del af løsningen.GetImage

Artiklen fortsætter under annoncen

Broagerlands Rideklub bakker op om Sønderborg-områdets vision om at blive CO2-neutral i 2029, og i efteråret 2014 blev klubben ZEROsport-certificeret. Derudover er klubben i gang med en miljøcertificering ved Dansk Rideforbund.

LED-belysning sparer energi

Det forpligter, og i december 2014 skiftede klubben de gamle energitunge natriumlamper i ridehallen ud med nye energieffektive LED-armaturer.

Artiklen fortsætter under annoncen

De gamle lamper var længe om at varme op, så når de først var tændt, så blev de ikke slukket igen lige med det samme. De kunne alene styres via en timer, så lyset kunne sagtens være tændt i hallen, selvom der ikke var nogen aktivitet.zero2

De nye LED-armaturer styres med bevægelsesfølere, og de tænder først, når der er behov for ekstra lys. Derudover giver de nye armaturer et meget bedre lys. De gamle lamper var runde og gav mørke pletter i hallen, mens de nye armaturer er lange og hænger på række, hvilket betyder et dejligt jævnt lys i hele hallen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har fået tre gange så meget lys, og vi betaler kun en fjerdedel i forhold til før” udtaler klubbens kasserer Kirsten Hansen i en pressemeddelelse.

Finansieringen på plads

Projektet tog for alvor form, da klubben blev opmærksom på kommunens foreningslånepulje, hvor der blev lånt 60.000 kr. rentefrit. Afdraget passer med det beløb, som klubben forventer at spare i el.

Resten af projektet er finansieret med fondsmidler og klubbens egenbetaling.

Næste skridt

Den næste opgave bliver at få optimeret lyset i staldene. Der skal arbejdes videre med LED-armaturer, men lyset skal også zoneopdeles, så man kan tænde, der hvor der er behov. ”Der er ingen grund til at tænde lyset i hele stalden, hvis man kun skal være i en lille del af den” siger klubbens formand Lisa Nielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De nyeste armaturer fra staldene genbruges til udendørs belysning rundt om ridehallen, ved parkeringspladsen og ved møddingen. Dette giver ikke nogen besparelse på el-regningen, men det giver mening, da de gamle udendørs lamper ikke virker optimalt mere.

Skrevet af: Ole [email protected]
6. december 2023 Politik, Sønderborg

Tysk rederi vil sejle faste ture mellem Flensborg og Sønderborg

6. december 2023 Politik

Et tysk rederi har henvendt sig til Sønderborg Havn og Sønderborg Kommune med ønske om at starte en fast turbåd mellem Flensborg og Sønderborg fra midten af marts måned. Rederiet ønsker at sejle to til tre gange dagligt med op til 50 passagerer mellem Flensborg og Sønderborg til ultimo oktober. Sikkerhedsregler siger, at området, hvor […]

Læs mere...