1. oktober udgiver forfatter Henning N. Larsen ‘De Kvindelige Landssvigere’

29. september 2019 Kultur

Forfatter Henning N. Larsen fra Ullerup er klar med endnu en bog, som er kommet til verden gennem omfattende research i historiske arkiver – og bogen ‘De Kvindelige Landssvigere’, handler om de kvinder, der angav landsmænd til tyskerne under besættelsen og bygger på det materiale, som viser, hvordan virkeligheden var.

Henning N. Larsen har tidligere udgivet virkeligt gennemarbejdede bøger om de faktiske forhold i tiden 1940 til efter 1945.

Håret klippet af

Det var ældgammel tysk tradition at klippe håret af de kvinder, der have kontakt til fjenden.

Under besættelsen blev denne straf vendt om og brugt flittigt mod danske kvinder, der indlod sig på intime forhold til netop tyskerne.

Mange af disse klipninger førte til angiverier – fra kvindernes side – til besættelsesmagten. Angiverier der ofte førte til, at gerningsmændene blev fanget og udsatte for voldelige overgreb.

Angiverier der efter befrielsen betød, at kvinderne blev anklaget og dømt ved retsopgøret.

Denne bog går i dybden med de forbrydelser som de 644 kvindelige landssvigere blev dømt for efter, at tyskerne var jaget ud af landet. Regnskabets time fik store konsekvenser for nogle af kvinderne, mens andre slap relativt billigt, skriver Henning N. Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tilbage stod mange spørgsmål: Hvem var disse kvinder? Var de nazister? Kom de fra fattige eller socialt dårlige kår? Og hvorfor angav de brødre, søstre, forældre, arbejdskollegaer, venner og helt tilfældige mennesker til den tyske besættelsesmagt?

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk