På biblioteket i MultiKulturhuset kan du tirsdag klokken 19 høre professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver.
Og du vil få serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper.
Arrangementet er en livestreaming af et offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredragsholdere er de to brygmestre Zoran Gojkovic og Erik Lund fra Carlsberg Laboratorium, oplyser biblioteket.
Brygprocessen
Mennesket har kunnet brygge øl i næsten 10.000 år, fordi brygprocessen som udgangspunkt er en simpel og en helt naturlig proces som kombinerer spiring af byg – det vil sige maltning – med gæring.
Selv om processen tilsyneladende er enkel, så er smagen af øl alligevel resultatet af en meget kompleks interaktion mellem de anvendte råmaterialer – primært de forskellige malt- og humletyper – samt valget af gær og den anvendte brygproces.
Der er identificeret over 700 forskellige aromakomponenter i øl, og der føjes jævnligt nye til listen.
I foredraget vil du høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Du får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver, og forelæserne vil også diskutere brygprocessens betydning, og hvordan man laver alkoholfrit øl.
Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. ‘
Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.
Billetterne købes på bibliotekets hjemmeside.