Debat: Borgerpartiet vil involvere borgerne

Stine Duus Petersen
Stine Duus Petersen
5. juli 2023 Debat Skrevet af: Redaktion

Stine Duus Petersen, medstifter af Borgerpartiet, skriver:

Borgerne bag initiativet Borgerpartiet, der har stiftende generalforsamling 23. august, efterlyser det åbne nærdemokrati, hvor politikerne er i løbende dialog med vælgerne. Ikke bare partisoldaterne, men også de borgere der ikke er enige.

Et systemskifte, hvor byrådspolitikerne ikke udstråler en ikke-eksisterende enighed udadtil og dermed dræber enhver diskussion.

Borgerinvolvering

Før brugte mange ordet borgerinddragelse. Det ord er dog blevet det mest fortærskede og indholdsløse buzz-word, ikke mindst i valgkampen. Alle politikerne talte om det og ingen mente reelt noget med det. Det lød bare godt og rigtigt. Derfor vil vi gerne sætte fokus på ordet Borgerinvolvering, som netop signalerer et ønske om at borgeren ikke kun hvert fjerde år skal involveres i processen, men derimod løbende i byrådets arbejde.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi ser jo netop, hvor store betænkeligheder man har med at indføre en spørgetid i Byrådssalen og det viser med tydelighed, at man ikke vil i direkte dialog. Netop derfor skal borgerinvolvering være målet. Ikke bare i ord men også i handling.

Byrådet burde sætte nærdemokratiet i kommunen i perspektiv og formulere klare visioner og spilleregler i forhold til det lokale demokrati. Ved diverse høringsprocesser burde byrådet føle sig politisk forpligtet til at forholde sig til og svare på de synspunkter og indsigelser, som ikke bliver fulgt. Så er der tale om reel involvering.

Artiklen fortsætter under annoncen

Læserbrev fra SF

John Brandt fra SF har for nyligt i SønderborgNYT efterlyst den nære, åbne og aktive debat. Det kan vi helhjertet støtte. Blandt andet kommer John Brandt med eksempler på hvordan samspillet mellem borgere og Byrådet kan foregå. Udover spørgetid inden byrådsmøderne er der forslag om borgerforslag og borgerbudgetter. Spændende ideer.

John Brandt glemte i farten at nævne Sønderborg-modellen. Det må være den vi har her i kommunen. Det er den, hvor politikerne helst undgår dialog med borgerne. Alle beslutninger er truffet af alle og således er der ikke noget at debattere – i hvert fald ikke før vælgerjagten går ind i efteråret 2025.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bekymringer 

Netop i disse tider, hvor rigtig mange er bekymrede for placering af solceller, vindmøller og ikke mindst deres negative sider, er det vigtigt at debattere udviklingen af vores kommune. Både fortalere og modstandere bør have lejlighed til at komme i direkte dialog med politikerne.

Der er nok ingen tvivl om, at Byrådet vil gøre Sønderborg til den nationale grønne duks. Man skal blot lige huske, at det ikke kun er Byrådets, men også borgernes kommune. Vi bor her nemlig også.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er masser af problemer, der trænger sig på med forringelser og besparelser for de ældre, skolerne, de svage og de ansatte, der bare skal presses endnu mere. Det er ikke længere nok at give folket brød og skuespil.

Dette burde man også debattere med borgerne – hvis man ellers tør at lufte årsag og virkning.

Det kræver hårdt arbejde

Den frie og åbne debat kommer ikke i løbet af en nat. Det kræver vilje, hårdt arbejde og en villighed til at omstille sig. Dette har vi desværre ikke set fra vores politikere endnu, men vi håber at vi, sammen med vælgerne, kan skubbe til det ’vi plejer’ og hjælpe nye tider på vej.

4. maj 2024 Samfund, Sønderborg

Kontrakten er skrevet under – nu kan der rives bygninger ned i Nørager

4. maj 2024 Samfund

Fredag blev kontrakten om nedrivning af Nørager skrevet under og det var et øjeblik præget af refleksion over en lang proces, glæde over lokale kræfter og en forventning om at få det bedste ud af situationen, man er blevet sat i, skriver Salus på deres hjemmeside. Teknisk chef for SALUS Boligadministration, Brian Skou Juhler Larsen, […]

Læs mere...