Den gratis tandpleje til social udsatte bredes lidt mere ud

5. oktober 2023 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Tandpleje til udsatte borgere blev sat i gang den 1. december 2020. Formålet med tilbuddet er at øge de socialt udsatte borgers tandsundhed og livskvalitet med akut smertelindrende og tandbehandling – det er en succes og de seneste knap tre år har 53 udsatte borgere benyttet sig af tilbuddet. Det sker oftest i tæt samarbejde med Herberget Alberta og Herberget Alma, når udsatte borgere får problemer med tænderne og skal have behandling.

Sundhedsudvalget har netop godkendt en revideret kvalitetsstandard for Socialtandplejen, der fastsætter kommunens serviceniveau. Byrådet skal godkende standarden på sit næste møde. Det nye tilbud sker med en udvidelse af målgruppen, så den også at omfatte borgere tilknyttet ’Housing First’, der hører underkommunens Udsatteteam og Kirkens Korshær. Der er cirka 25 borgere tilknyttet ’Housing First’ på årsbasis, hvoraf det forventes, at en stor andel vil takke ja til et tilbud om gratis tandpleje.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er et rigtig godt tilbud for de udsatte borgere, som er meget taknemlige for hjælpen. Alle, der har prøvet at have ondt i tænderne, ved, hvor vigtigt det er med hurtig behandling, og det kan vi tilbyde gennem et enormt fleksibelt tilbud, der tilgodeser borgerens specielle behov. Der er en ukompliceret og hurtig ekspedition, og borgerne føler sig hørt og set og udveksler erfaringer med hinanden. Det gør, at borgerne er lettede og glade”, fortæller Sundhedsudvalgets formand, Didde Lauritzen, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det har givet mange af de udsatte borgere bedre livskvalitet. Kontaktpersoner oplever, at borgere er gået fra flere vredesudbrud og en høj risikovurdering til næsten ingenting, fordi smerterne i munden er væk. Og for nogle er misbruget blevet minimeret efter behandling af det akutte tandbehandlingsbehov. Samtidig er der stor tilfredshed med, at der er et behandlingstilbud i lokalområdet”, fortæller næstformand Bo Kleis Christensen.