Lokalpolitiker: Er byrådsarbejde kun for dem der vil ofre familielivet?

Asger Romme Andersen, Enhedslisten. Arkivfoto
Asger Romme Andersen, Enhedslisten. Arkivfoto
18. december 2024 KV25 Skrevet af: Ole Kæhler

Hvis der skulle være nogle enkelte som tror, at det at sidde på en af de 31 pladser i Byrådet blot handler om at komme til nogle møder i et eller måske to udvalg og så til byrådsmøderne, så tager de fejl.

“Jeg synes, det er svært rent tidsmæssigt at være med. Der er rigtigt mange sager, jeg bør engagere mig i. Arbejds-mængden er dog ikke det sværeste. Det sværeste er byrådets måde at placere møder på. Byrådets møder placeres eftermiddage og aftener, som om byrådsarbejdet var en fritidsbeskæftigelse. Det rammer de byrådsmedlemmer, der også er en del af en børnefamilie”, siger Asger Romme Andersen til SønderborgNYT. Hvis man er seriøs i sit byrådsarbejde, så er der hele tiden rigtigt meget, der skal læses.

Artiklen fortsætter under annoncen

Enhedsliste-politikeren har formandsposten i Natur, Klima og Miljøudvalget og det ligger jo i luften, at han skal være grundigt forberedt til møderne i udvalget – og også deltage i såkaldte formøder op til dem. Hertil kommer Byrådets temamøder, hvor han også gerne ser Enhedslisten repræsenteret.

”Der er mange møder, der nødvendigvis må ligge i aftentimerne. F.eks. bliver Børne- og Uddannelsesudvalgets dialogmøder med forældrerepræsentanter nødt til at ligge uden for almindelig arbejdstid.”

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men der er mange andre møder, hvor der kun deltager politikere og forvaltningsfolk, som ikke burde ligge i aftentimerne. Det kan gøre det svært at være der for sine børn, og at løfte den del af arbejdet i hjemmet som man gerne ville. Her mener jeg, at hvis Byrådet gerne ser, at småbørnsforældre skal kunne deltage i det lokale demokrati, så skal flest mulige møder lægges indenfor normal arbejdstid”, siger Asger Romme Andersen.

”Jeg har prøvet at foreslå gruppeformandskredsen, at vi placerer flere møder i dagstimerne af hensyn til børnefamilierne. Det var der ikke opbakning til. Byrådet ville ikke bede hinanden om at prioritere byrådsarbejdet over deres erhvervskarriere. Dermed bliver byrådsarbejdet reduceret til en – meget tidskrævende – fritidsaktivitet. Dem der i stedet bliver nedprioriteret er familien, og dem derhjemme, der skal lave det omsorgsarbejde, som byrådsmedlemmerne ikke har tid til”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller, at i de større partier – som Venstre og Socialdemokratiet – der deles de om opgaverne, mens han selv, Stefan Lydal fra Dansk Folkeparti og Bo Kleis Christensen fra Nye Borgerlige er små enmandshære og skal klare det hele selv.

Det er ikke alene møderne med udvalgene og Byrådet, der skal passes.

“Jeg er også til møder i partiets lokalafdeling, jeg mødes med borgere og skal også finde tid til at skrive debatindlæg”, siger Asger Romme Andersen. Han har alligevel bestemt sig for, at han stiller op igen, når der skal stemmes til kommunalvalget i november måned.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har haft grundige snakke om det derhjemme og vi nåede frem til, at jeg genopstiller. Det er vigtigt at nogen stiller op for demokratiet”, siger han og tilføjer:

”Jeg synes også, at de øvrige byrådsmedlemmer skulle tage en snak med deres arbejdsgiver, om det er okay, at de prioriterer arbejdet for lokaldemokratiet de kommende år”.

22. januar 2025 DET SKER, Uddannelse, Sønderborg

Mød elever, lærere og muligheder på EUC Syds Åbent Hus

22. januar 2025 DET SKER

Lørdag den 25. januar 2025 kl. 10.00 åbner EUC Syd dørene for alle interesserede til Åbent Hus. Her kan besøgende få indblik i de mange uddannelser, som EUC Syd tilbyder. Gæsterne kan møde skolens engagerede elever, lærere og studievejledere, der står klar til at dele deres erfaringer, svare på spørgsmål og rådgive om uddannelsesmulighederne. Det […]

Læs mere...