45 unge starter et nyt liv hvor de cykler sig til job

Unge på Toppen. Pressefoto
Unge på Toppen. Pressefoto
22. februar 2022 Samfund Skrevet af: Redaktion

Når 45 unge uden for jobmarkedet her i februar måned starter cykeltræningen, så starter også et helt nyt liv for de fleste af dem. Ud over, at de træner til at bestige det ikoniske bjerg Alpe d’Huez i Frankrig i juni, så starter de også sideløbende i jobpraktik – mange af dem for første gang i deres liv. Og opbakningen fra det sønderjyske erhvervsliv er enorm – 120 virksomheder bakker nu op om projekt Unge På Toppen og tager et stort samfundsansvar ved at give de unge en ny chance og få dem tilbage på sporet.

Artiklen fortsætter under annoncen

 En af de virksomheder, der støtter økonomisk og stiller ressourcer til rådighed, er Davidsens Tømmerhandel i Høruphav. Virksomheden har i forvejen et samarbejde med Jobcentret i Sønderborg Kommune, og da Unge på Toppen-projektet bredte sig til kommunen, meldte Davidsens Tømmerhandel sig også på banen.

”I min verden har vi som virksomhed en forpligtigelse til at hjælpe mennesker, hvis liv af den ene eller anden grund er kommet på afveje. Hvis jeg pludselig falder, så håber jeg da virkelig også, at der er nogen, der hjælper mig. Når det er sagt, håber vi da selvfølgelig også på at finde nogle guldkorn i samarbejdet med såvel kommunen og nu også Unge På Toppen, som vi kan fastansætte på den lange bane”, siger trælastdirektør Torben Beck i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Unge på Toppen startede i Aabenraa Kommune i 2017 og har nu bredt sig til Sønderborg Kommune. Projektet er en forlængelse af jobcentrene og målrettet unge, der er uden for arbejdsmarkedet, men som man vurderer har potentiale og vilje til at skifte spor.

Ifølge Projektleder hos Unge På Toppen, Kristian Nordstrøm, gennemføres projektet i tæt samspil med jobcentrene, og uden deres indsats ville projektet slet ikke kunne lade sig gøre. Ifølge Projektleder hos Unge På Toppen, Kristian Nordstrøm, gennemføres projektet i tæt samspil med jobcentrene.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projektet er dybt afhængige af, at den enkelte jobrådgiver finder de helt rigtige kandidater, som netop passer ind i Unge på toppen. Samarbejdet løbende under projektet mellem virksomhed, jobcenter og Unge på toppen er en af nøglerne til succes.

Han jubler samtidig over den store opbakning fra det sønderjyske erhvervsliv, som også er hel essentiel for, at det kan lade sig gøre at få de unge mennesker på rette spor. Han pointerer samtidig, at projektet ikke handler om at cykle til Alpe d’Huez – det handler om at få de unge i fast job eller uddannelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Praktikken har altid første prioritet. Vi vil de unge og kan komme om bag ved og hjælpe dem på det personlige plan. Vi holder tæt kontakt til de unge både under og efter forløbene og vi kan se, at vi har succes med at flytte de unge,” forklarer han.

På bare et år er opbakningen fra det lokale erhvervsliv vokset fra 70 til 120 virksomheder. Samtidig er antallet af unge i projektet fordoblet til 45. Og det er netop den meget målrettede og håndholdte proces, der er styret og drevet af Unge På Toppen-folkene samt en løbende og tæt kontakt med virksomhederne under praktikforløbet, der ifølge Torben Beck hos Davidsen er en rigtig god model for samarbejde med virksomhederne.

Artiklen fortsætter under annoncen

”For os hos Davidsen har det også stor betydning, at der i det her projekt er personer helt tæt på de unge. Det betyder også, at vi i Kristian og hans kollegaer i Unge på Toppen-projektet har nogle vi som virksomhed kan gå til, hvis der et tidspunkt opstår udfordringer i relationen til en mulig ny medarbejder. Det tror jeg, er helt afgørende for at Unge På Toppen har den store succes, de har,” siger Torben Beck.

75 procent af de unge sønderjyder, der har deltaget i Unge På Toppen-forløbet siden 2017, er i dag i job.

16. april 2024 Samfund, Sønderborg

OMBOLD og kommunen vil favne endnu flere udsatte borgere

16. april 2024 Samfund

Gennem et tre-årigt pilotprojekt, støttet af Den A.P Møllerske Støttefond med seks millioner kroner, vil OMBOLD og DIF i samarbejde med Sønderborg Kommune overføre erfaringerne fra fodbolden til floorball, badminton og løb/gang, så flere udsatte mennesker kan blive en del af idrætsfællesskaber. Selvom fodbolden de sidste par år har givet mange socialt udsatte mennesker i […]

Læs mere...