77. udgave af Æ Rummelpot er på trapperne

22. november 2022 Kultur

Det sønderjyske satirehæfte, æ Rummelpot, har ikke tabt pusten i sin 77. udgave, som netop er på trapperne endnu engang – som en kærkommen mandel- og julegave.

Humoren går atter en gang ud over borgmestre, lokalpolitikere og dem, der blev og ikke blev valgt ind på Borgen 1. november. Det hæsblæsende går på, at Touren stadig præger det sønderjyske på godt og ondt. Vi fik alle vind i sejlene, nogle fik ondt i økonomien og slås med at genbruge det gule klæde, der blev brugt til at svøbe Christian X’s Bro i under Touren

”Alle dele af Sønderjylland tages traditionen tro under kærlig behandling i æ Rummelpot – nogle får mere med krabasken end andre. For det må forventes af kendisser, at det kan de stå model til”, siger redaktør Gunnar Hattesen i en pressemeddelelse.

Sønderjylland blev rødt under det netop overståede valg, men det er ifølge æ Rummelpot stadig blåt, hvis man ser på antallet af solfangere, der blinker borgerligt i sollyset.

Humoren er desuden tysk orienteret på baggrund af, Tønder har fået en hjemmetysk borgmester, og mange ‘prøjsere’ flytter til landsdelen, fordi de har fået øje for det rød-hvide lands herligheder. Selvfølgelig er 1864 også oversat til nutidige scenarier med udgangspunkt i Christiansborg, hvor Peter Kofod blev en af Dansk Folkepartis fem medlemmer i Folketinget, da han stillede op i grænselandet. Kendte blå politikere måtte derimod overgive sig til deres røde skarprettere med hjælp fra Moderaterne og Danmarksdemokraterne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvilke titler der i Dronningens iver efter at lave om på de royales tiltaleformer bliver kendte sønderjyder til del, afsløres også i æ Rummelpot.

Den sønderjyske humor er på vanlig vis bragt i streg og udtryk af dygtige tegnere. Indholdet følger tråden op fra de første 76 Rummelpot-udgaver, og så er det humoristiske skrift endog næsten Coronafrit, hvilket ikke er så ringe endda efter de senere års strabadser. Våde vitser og råd skorter hæftet dog ikke på, så også af den grund er der god grund til at tilegne sig en gang sønderjysk moro ikke mindst for at have noget at klukle ad under den tilstundende højtid.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
4. december 2022 Kultur, Sønderborg

Nu sidder Inge Adriansen på sin bænk

4. december 2022 Kultur

Søndag blev skulpturen ‘Forundringparat’, en bronzeskulptur af  tidligere museumsinspektør Inge Adriansen, afsløret på Strandpromenaden. Inge Adriansen, som døde i 2017, godkendte selv skulpturen, som blev forsinket på sin rejse fra lille model til færdig skulptur. “Det tog flere år at få finanseringen på plads og vi kan i dag takke ni sponsorer for, at vi […]

Læs mere...